Češka škola ne postoji - Goran Marković | Knjige | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Goran Marković

Češka škola ne postoji


Još jedno iz niza remek-dela našeg proslavljenog reditelja.


Goran Marković je veliki ugled i značajno mesto na kulturnoj sceni zaslužio najviše zahvaljujući filmskom doprinosu. Međutim, pored uloge reditelja i scenariste, u nekoliko navrata se našao u ulozi pisca. Kao u prethodnim, i u toj ulozi se sjajno snašao. Jedno od njegovih pisanih dela Češka škola ne postoji, posle trideset godina dobija novi život zahvaljujući izdavačkoj kući Laguna.

Goran Marković je dete iz braka dvoje naših velikih glumaca, Olivere i Radeta. Zbog toga ne iznenađuje što se životno opredelio za sedmu umetnost. Takvo opredeljenje ga je po završteku gimnazije odvelo u Prag, tačnije na Akademiju umetnosti u tom gradu. Tamo se zatekao u drugoj polovini šezdesetih godina, najnapetijem posleratnom periodu za tadašnju Čehoslovačku.

Knjiga ‘Češka škola ne postoji’ ispričaće nam priču u kojoj se našla grupa nama poznatih ljudi. Prema rečima autora, tada je na Akademiji umetnosti u Pragu konstanto rastao broj stranih studenata. U jednom trenutku su predstavljali trećinu ukupnog broja studenata.

„Bilo je momenata kada je izgledalo da je to skup avanturista, desperadosa i anarhista, ali i trenutaka, kao onda kada se četvrtog dana studentske okupacije fakulteta ispred zgrade FAMU zaustavio sovjetski tenk i uperio cev u kapiju fakulteta, kada se činilo da se na jednom mestu sakupilo sve što je imalo hrabrosti na ovome svetu.“

Takozvano ‘Praško proleće’ odvijalo se dok se u tom gradu nalazilo nekolicina filmskih stvaralaca koji će kasnije zlatnim slovima ispisati istoriju te umetnosti na našim prostorima. Goran Marković je jedan od njih, a između ostalih kolege su mu bili i Lordan Zafranović, Srđan Karanović, Rajko Grlić i Goran Paskaljević. Kada se njima pridodaju profesori kao što su Miloš Forman i Milan Kundera, shvatamo o kakvom zanimljivom istorijskom trenutku se govori.

Knjiga ‘Češka škola ne postoji’ vam je na raspolaganju u Laguna knjižarama i na njihovoj zvaničnoj stranici. Minuli rad Gorana Markovića i opisane istorijske okolnosti dovoljan su razlog da se prepustite stranicama ove knjige.

 

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap