Čekajući stalnu postavku - Istorijski muzej Srbije | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Zaostavština dinastija Karađorđević i Obrenović

Čekajući stalnu postavku


Reći ćemo da je ovo sjajna uvertira za predstojeću muzejsku poslasticu.


Bez obzira na vremenski period u jednoj kalendarskoj godini, možemo se složiti sa tezom da je uvek pravo vreme za posetu muzejima. I onima koji kriju određen i vrlo poseban sadržaj, zbog čega je atraktivan svima, ali i onima koji sebe ne mogu nazvati redovnim posetiocima ovih kulturnih institucija.

Srpski muzeji su uvek bili inovativni u kreiranju kvalitetnih postavki koje će privući sve generacije. Upravo je Istorijski muzej Srbije jedan od laureata srpskog kulturnog paviljona koji je u godini obeležavanja čak šest decenija od osnivanja, otvorio izložbu pod nazivom Čekajući stalnu postavku. Na ovaj način će posetioci biti upoznati sa najvrednijim predmetima iz zaostavštine dve najpoznatije srpske dinastije – Karađorđevića i Obrenovića.

Autori same koncepcije izložbe – dr Dušica Bojić, Slađana Bojković i Tijana Jovanović Češka su naglasile da se ovom izložbom zapravo otkriva sve ono kulturno i duhovno što je ostalo iza ove dve porodice, a ne samo materijalno nasledstvo kao svedok jednog burnog razdoblja.

Izložba je ‘Čekajući stalnu postavku’ koncipirana kao svojevrsna uvertira u buduću stalnu postavku –  u glavnoj i bočnim salama su prezentovani predmeti koji su pripadali rodonačelnicima i njihovim naslednicima iz dinastija Karađorđević i Obrenović, dok je u ostatku prostora (uključujući i sobe na spratu Muzeja) predstavljen period prednemanjićkih i nemanjićkih vladara, pad sprske srednjovekovne države pod tursku vlast, kao i period srpske Despotovine.

Pored kruna i originalne odežde vladara i vladarki, posetioci će biti u prilici da vide i uživaju u originalnim platnima Uroša Predića, Paje Jovanovića, Stevana Todorovića, Uroša Kneževića, Arsenija Petrovića, Đorđa Teodorovića i drugih velikih umetnika.

Svi zainteresovani posetioci mogu posetiti Istorijski muzej na adresi Trg Nikole Pašića 11 svakog dana osim ponedeljka u periodu od 12 do 20 časova. Pojedinačna ulaznica za odrasle iznosi 400 dinara, dok je za đake, studente i penzionere obezbeđen ulaz po povlašćenoj sceni od 150 dinara.

Kao i za prethodne postavke, organizatori su za ovu pripremili neobičan sadržaj sa zanimljivom pričom u pozadini koja će vam pružiti neki malo drugačiji uvid u život porodica koje i dan-danas ostavljaju traga na svakodnevicu.

 
Insignije kralja Petra I Karađorđevića | Čekajući stalnu postavku
Krunidbeni plašt kralja Petra I Karađorđevića | Čekajući stalnu postavku
Rekonstrukcija krune cara Dušana | Čekajući stalnu postavku
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap