Bogorodičina crkva u Parizu | Knjige | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Viktor Igo

Bogorodičina crkva u Parizu


Knjiga koja je idealna za sve generacije.


Na vest da je u proleće 2019. izbio požar na jednoj od kupola svetski poznate katedrale Notr Dam, umetnička javnost je ostala u šoku. I to je (posmatrajući drugu stranu medalje), na neki način uticalo da književnost dobije na popularnosti. Nakon ovog nesrećnog događaja, najpoznatiji sajt za online kupovinu Amazon, objavio je informaciju o naglo povećanoj prodaji romana Bogorodičina crkva u Parizu, francuskog pisca Viktora Igoa. Ukoliko ste imali prilike da pročitate njegove ‘Jadnike’ (Les Misérables), sigurno ste upoznati sa stilom pisanja koji je teško nadmašiti.

Knjiga ‘Bogorodičina crkva u Parizu’ (Notre-Dame de Paris) je jedan od bisera svetske književnosti. Uticao je ne samo na pojedince, već i na čitavu kulturnu istoriju jedne nacije. Toliko da je nakon njenog prvog izdanja pokrenuto renoviranje katedrale Notr Dam, simbola ne samo Pariza, već cele Francuske. Viktor Igo je zahvaljujući svojim divnim opisima, umešnošću da svaki detalj prikaže što živopisnije i jasnije, dospeo na listu omiljenih pisaca svih nas.

Kraj XV veka i život pojedinaca objašnjen je u ovom romanu. Većini nas je poznata činjenica o velikoj ljubavi Igoa prema gotskoj arhitekturi i generalno ovoj vrsti umetnosti. Tolikoj da nam je u potpunosti dočarao svaku sitnicu ovog pravca u svojim knjigama. Vešto je prikazao lepote Notr Dama, sa akcentom na njenog glavnog aktera – Kvazimoda, deformisanog čoveka koji je zbog svoje plemenitosti i platonske ljubavi prema igračici Esmeraldi osuđen na smrt. Ovaj simpatičan junak postao je omiljen zahvaljujući istoimenom crtanom filmu koji je na divan način stavio u relaciju lepotu jedne verske građevine i estetiku njenog čuvara, Kvazimoda.

“Šta je za vas ljubav? To za mene znači biti dvoje, a ipak biti samo jedno. Muškarac i žena koji se stapaju u jedno anđeosko biće. To je kao neko nebesko božanstvo.“

Pisac kroz celu knjigu opisuje ljubavni trougao koji obuhvata prelepu umetnicu Esmeraldu, dobrog Kvazimoda i pohlepnog sveštenika Kloda Frola. Priča može biti preslikana i na današnje ljubavne situacije u kojima je neuzvraćena ljubav bolna i nedorečena. Zapravo, Viktor Igo prikazuje mentalitet jednog društva, klasne razlike, buntovna razmišljanja jednog sloja naspram postupaka drugog, u ovom slučaju – između kralja Luja i stanovnika prestonice. Toliko ćete biti zadubljeni u stranice romana ‘Bogorodičina crkva u Parizu’, da će vam prilikom čitanja poslednje zaista nedostajati taj izmišljeni svet jednog književnog genija.

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap