Beograde, dobro jutro - Duško Radović | Knjiga
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Loading Događaji
Dušan Radović

Beograde, dobro jutro

Beograde, dobro jutro 1, Beograde, dobro jutro 2


„Uvek je bolje TAMO, nego OVDE i uvek je lepše ONO nego OVO. Nemamo sreće sa onim što imamo i što jesmo. Našu sreću uživaju drugi, a da to možda i ne znaju.“


Niko kao dorćolski Partizanovac i niko kao jedan od predstavnika radijskog i štampanog novinarstva nije bio simbol naše bele prestonice kao što je to Duško Radović. Neponovljiv u svom šaljivom obraćanju i surov u istini o životu Beograđana, Duško je omiljeni mrgud u svetu poezije, proze, televizijskog i radio novinarstva. Ovog puta, svoje omiljene bisere, pretočio je u delo Beograde, dobro jutro koje je izdavačka kuća Laguna razdvojila u dva ciklusa.

Prva knjiga (Beograde, dobro jutro 1) obuhvata period od 1975. do 1976. godine, kada je Duško Radović svakog jutra u 7 sati i 15 minuta iz Masarikove ulice budio uspavane Beograđane. Druga knjiga (Beograde, dobro jutro 2) obuhvata vremensku odrednicu od aprila 1977. godine do maja 1978. godine, kada je u svom obraćanju iz udobne fotelje radio-stanice Studio B, Duško pozdravljao sve stanovnike njegovog, kako on sam kaže, buntovnog grada.

Probajte da zavolite Beograd, i ono beogradsko u sebi – kazao bi on. Ponekad nije nimalo lako, ali često prevagne ona rodoljubiva crta koja nas tera da se ponosimo našim korenima.

“Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas postigao dovoljno u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno.“

Usmeno predanje o Beogradu je utkano u ovo delo, knjige za koje morate pronaći mesto na vašoj polici. Skečevi, pesme, kratke priče, aforizmi, scenariji za predstave – sve je to sadržaj njegovog opusa. Napisao je nemali broj knjiga, a većina njih je prevedena na ruski, nemački, engleski i druge svetske jezike. Radio je za decu i zbog dece; kolege su za njega tvrdile da je bio mrgud, a zapravo je krio široko i dobro srce za sve, pogotovo za najmlađe. Tome je prethodilo bogato iskustvo u dečijim novinama i ostalim programima.

 

Prepoučujemo

03

oktobar

Prepoučujemo

04

jul

Prepoučujemo

26

jun

Prijavi se na newsletter

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2020 | Repertoar RS BlogSitemap