Beograde, dobro jutro - Duško Radović | Knjiga
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Dušan Radović

Beograde, dobro jutro

Beograde, dobro jutro 1, Beograde, dobro jutro 2


„Uvek je bolje TAMO, nego OVDE i uvek je lepše ONO nego OVO. Nemamo sreće sa onim što imamo i što jesmo. Našu sreću uživaju drugi, a da to možda i ne znaju.“


Niko kao dorćolski Partizanovac i niko kao jedan od predstavnika radijskog i štampanog novinarstva nije bio simbol naše bele prestonice kao što je to Duško Radović. Neponovljiv u svom šaljivom obraćanju i surov u istini o životu Beograđana, Duško je omiljeni mrgud u svetu poezije, proze, televizijskog i radio novinarstva. Ovog puta, svoje omiljene bisere, pretočio je u delo Beograde, dobro jutro koje je izdavačka kuća Laguna razdvojila u dva ciklusa.

Prva knjiga (Beograde, dobro jutro 1) obuhvata period od 1975. do 1976. godine, kada je Duško Radović svakog jutra u 7 sati i 15 minuta iz Masarikove ulice budio uspavane Beograđane. Druga knjiga (Beograde, dobro jutro 2) obuhvata vremensku odrednicu od aprila 1977. godine do maja 1978. godine, kada je u svom obraćanju iz udobne fotelje radio-stanice Studio B, Duško pozdravljao sve stanovnike njegovog, kako on sam kaže, buntovnog grada.

Probajte da zavolite Beograd, i ono beogradsko u sebi – kazao bi on. Ponekad nije nimalo lako, ali često prevagne ona rodoljubiva crta koja nas tera da se ponosimo našim korenima.

“Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas postigao dovoljno u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno.“

Usmeno predanje o Beogradu je utkano u ovo delo, knjige za koje morate pronaći mesto na vašoj polici. Skečevi, pesme, kratke priče, aforizmi, scenariji za predstave – sve je to sadržaj njegovog opusa. Napisao je nemali broj knjiga, a većina njih je prevedena na ruski, nemački, engleski i druge svetske jezike. Radio je za decu i zbog dece; kolege su za njega tvrdile da je bio mrgud, a zapravo je krio široko i dobro srce za sve, pogotovo za najmlađe. Tome je prethodilo bogato iskustvo u dečijim novinama i ostalim programima.

 

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

28

mart

Prepoučujemo

15

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap