Predstava: Bela kafa | Narodno Pozorište | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Aleksandar Popović

Bela kafa

Režija: MIlan Nešković


„Kad se sanja bludnog stanja.“


Podnaslov nam na zanimljiv način približava predstavu Bela kafa. Koliko je ona zanimljiva i kvalitetna najviše govore brojne nagrade koje su Narodno pozorište, reditelj i glumci zaslužili njenom izvedbom. Autor dela je Aleksandar Popović, jedan od najistaknutijih dramskih pisaca na ovim prostorima. Ova predstava je samo jedna od mnogih značajnih Popovićevih komada na našoj pozorišnoj sceni.

Aleksandar Popović je iza sebe ostavio 41 dramu, još deset drama za decu i oko 500 scenarija za televizijske serije i druge programe! Neka njegova dela su bila zabranjivana, a pre nego što se posvetio pisanju dramskih tekstova i sam je proveo nekoliko godina na Golom otoku. Spas od obavljanja fizičkih poslova nakon robije i neiskorišćavanja dragocenog talenta doneo je poziv Duška Radovića da piše dečje drame za Radio Beograd. Među najpoznatijim njegovim delima, kao što su ‘Ljubinko i Desanka’, ‘Razvojni put Bore Šnajdera’, ‘Mrešćenje Šarana’, ‘Tamna je noć’, jeste i predstava ‘Bela kafa’.

Predstava je u Narodnom pozorištu u Beogradu premijerno odigrana u maju 2015. godine. Od tada interesovanje za nju ne jenjava. Priča o dve porodice u jednoj i njihovom položaju u toku Drugog svetskog rata i posleratnom režimu prikazaće nam kako je jedna građanska porodica prolazila kroz taj turbulentni period naše istorije. Usponi i padovi likova, tj. članova porodice direktno zavise od društveno-političke situacije u zemlji.

Glavu porodice Momčila Jabučila, koji je rat dočekao kao bogati industrijalac, a potom ostao bez svega, tumači Branko Vidaković. U ulozi Majka Janje je Olga Odanović, a tu su i Pavle Jerinić (Deli Jova), Vanja Ejdus (Crkva Ružica), Nenad Stojmenović (Srđa Zlopogleđa) i sjajna Nada Šargin (Zora Šišarka). Provereni glumci su zasigurno olakašali zamisli talentovanog reditelja Milana Neškovića.

Predstava ‘Bela kafa’ na sceni Raša Plaović već godinama obogaćuje Narodno pozorište i njegov repertoar.

Iskoristite ovu sjajnu priliku, jer dela Aleksandra Popovića predstavljaju obavezno štivo.

 
Bela kafa (narodnopozoriste.rs)
Bela kafa (narodnopozoriste.rs)
Bela kafa (narodnopozoriste.rs)
Bela kafa (narodnopozoriste.rs)
Bela kafa (narodnopozoriste.rs)
Bela kafa (narodnopozoriste.rs)

Na Repertoaru

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

17

maj

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap