Balkanski špijun | Narodno Pozorište | Repertoar predstava
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Dušan Kovačević

Balkanski špijun

Režija: Tatjana Mandić Rigonat


Ne postoji osoba koja nije volela ovo maestralno delo Dušana Kovačevića u njegovoj filmskoj verziji.


Zato je na daskama koje život znače Balkanski špijun ponovo dobio svoju ulogu. Ova, već odavno prepoznatljiva drama je u domovima mnogih omiljena na repertoaru. Kada bismo vam rekli da u Narodnom pozorištu iza izvođenja ove predstave stoje samo najbolji, onda definitivno morate izdvojiti vreme za uživanje u istoj.

Ljubomir Bandović (Ilija Čvorović), Nela Mihailović (Danica Čvorović), Katarina Marković (Sonja Čvorović), Milutin Milošević (podstanar), Dušanka Stojanović Glid (Đura, Ilijina sestra bliznakinja) i Vanja Milačić (radio-spikerka) će vam dočarati lepotu i genijalnost ovog bezvremenog dela. Naime, Dušan Kovačević je davne 1983. godine napisao ovu satiričnu priču kako bi slikovito izrazio relaciju između pojedinca i vlasti.

Narodno pozorište svoje predstave uvek učini inspirativnim i preporučljivim za sve generacije. Tako je i u slučaju sa komadom ‘Balkanski špijun’. Kompletan opus Dušana Kovačevića je za divljenje. Eseji, studije slučajeva, kritičke recenzije, predstave, akademski radovi, doktorske disertacije su samo delić njegovog neospornog talenta. Njegovim načinom rada su se bavili istoričari drame i pozorišta poput Jovana Hristića, Vladimira Stamenkovića i Jovana Ćirilova. Rezultat jeste fantastična komparativna analiza i podudaranje Kovačevićevog rada sa Nušićevim.

Naime, Dušan Kovačević u centar svega stavlja komediju koja je obavijena tragovima drame i satire. U svakom njegovom delu, počevši od drame ‘Balkanski špijun’, preko dela ‘Maratonci trče počasni krug’, ‘Ko to tamo peva’, ‘Sabirni centar’ do komada Urnebesna tragedija, u centru svega se nalazi fantastična analiza jednog čoveka. Čoveka koji obuzet nepostojećim, pogrešnim idealima svet oko sebe (pa čak i najbliže) posmatra kao neku vrstu zavere. Manija koja postaje deo njega dovodi do teatralnih razmišljanja i postupaka. Na taj način, Ilija Čvorović postoji (barem neki mali deo) u svakom od nas.

U režiji Tanje Mandić Rigonat, ‘Balkanski špijun’ dobija prepoznatljiv prizvuk prošlih, sadašnjih i budućih vremena. Možda nestalnih, ako ne pravih, onda nestalnih u našem umu. Scena ‘Raša Plaović’ je postala kvalitetnija upravo uvođenjem ove predstave u redovni repertoar, a mi vam od srca preporučujemo da svojih 2 sata i 30 minuta utrošite na genijalan koncept stvarnosti koji je smislio naš sjajni Dušan Kovačević.

 
Balkanski špijun (narodnopozoriste.rs)
Balkanski špijun (narodnopozoriste.rs)
Balkanski špijun (narodnopozoriste.rs)
Balkanski špijun (narodnopozoriste.rs)
Balkanski špijun (narodnopozoriste.rs)
Balkanski špijun (narodnopozoriste.rs)

Na Repertoaru

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

17

maj

    Prijavi se na newsletter

    3 komentara o “Balkanski špijun

      1. Kada kliknete na baner sa cenama ulaznica koji se nalazi ispod teksta, pristupićete sajtu Narodnog pozorišta na kojem je omogućena onlajn kupovina ulaznica.

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap