Baleti: Songs/Oni/Ćelava pevačica | Narodno Pozorište
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Henri Parsel/Đorđe Makarević/Dejan Kolarov

Baleti: Songs/Oni/Ćelava pevačica

GLEDAJ ONLINE


Simfonija baleta koju sa nestrpljenjem iščekujemo!


Različite umetničke forme postoje kako bismo u njima u potpunosti i na svoj način uživali. Baleti kao oblik igre je naročito omiljen, ali i popularan. Pogotovo u našoj zemlji. Ova koncertna forma je dostupna gotovo u svim srpskim teatrima, dovoljno je izabrati ono što vas najviše u tom momentu interesuje. Narodno pozorište je svojevrsna oaza kvalitetnih baleta, a u prilog tome govori i karta više koja se traži za svako njihovo ostvarenje.

Zbog trenutne situacije koja nas je primorala da većinu slobodnog vremena provedemo u udobnosti naših domova, ovaj teatar je odlučio da svoje aktuelne i antologijske komade prenese na internet i učini ih dostupnim svima. Koliko se sećate lektire Ćelava pevačica, pisca Ežena Joneska? Burna priča gospodina i gospođe Smit bila je inspiracija brojnim umetnicima da kreiraju forme koje će biti omiljene za gledanje.

Početkom 2015. godine, na maloj sceni Narodnog pozorišta je premijerno odigran istoimeni balet prema režiji i koreografiji Dejana Kolarova, prvog soliste ove kulturne institucije. Milan Rus, Ivana Savić Jaćić i Dušan Milosavljević su samo neka od imena ovog već sada kultnog komada. Scenografiju je kreirala Jasna Saramandić, a kostime Katarina Grčić.

Verni saputnik ovog komada je i drugi kratki balet koji je izvodi odmah nakon završetka ‘Ćelave pevačice’, a simbolično je nazvan kao Oni. Gotovo celokupna postavka koomada je poverena prvaku baleta Pozorišta na Terazijama Đorđu Makareviću koji je odabrao Anu Pavlović, Milicu Bajčetić, Igora Pastora i još par dokazanih imena za protagoniste.

Iznenađenjima nikad kraja, jer ćete kao sjajnu završnicu imati i kratki balet pod nazivom Songs, Maura Bigoncetija koji je smisleno kreirao igru za troje igrača (Dejan Kolarov, k.g. Milan Rus i Ašhen Ataljanc).

Ovu seriju baleta možete pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Narodnog pozorišta u četvrtak, 21. maja u standardno vreme od 21h. Baleti su umetnička forma čija popularnost ne jenjava, pogotovo ukoliko su adaptirani na osnovu naših omiljenih, svetskih klasika. Nadamo se da ćete uživati u istima!

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap