Antigona - Narodno Pozorište | Predstave | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Sofokle

Antigona

Režija: Jagoš Marković

GLEDAJ ONLINE


Jedna od najigranijih tragedija na svetskim pozorišnim daskama.


Predstave su uvek u modi, pogotovo ako se njihova realizacija odnosi na klasike koji su neprevaziđeni u opštoj kulturi jedne zajednice. Da li ste imali prilike da pogledate komade koji su usko povezani sa mitovima? Da li ste bili zadovoljni njihovim kvalitetom i ovakvoj jednoj adaptaciji? Jedna od najgledanijih, a ujedno i najposećenijih komada jeste upravo drama Antigona koja se godinama unazad izvodi na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

S obzirom na to da su zbog novonastale situacije kulturne ustanove otišle u korak sa svojom preduzimljivošću i kreativnošću, gotovo sve svoje sadržaje su u određenim vremenskim etapama preselile na internet. U slučaju Nacionalnog teatra, kvalitet njihovih antologijskih predstava je dokazan. Mitska priča iz Sofoklovog komada je i dalje aktuelna bez obzira na vremensku sekvencu i popularnost nekih drugih umetničkih formi. Na prvi pogled jednostavno, ali zapravo kompleksno delo bavi se istim pitanjima, ali na drugačiji način.

Postavljaju se prepoznatljiva pitanja: koja je razlika između muškog i ženskog principa, pravde i prava? Antigona nije samo mitološki lik, ona je velika heroina za pravdu. I dalje uz njeno ime stoji epitet najslavnije grčke junakinje. Hrabra, istrajna u borbi za pravdu i požrtvovanost za njenu porodicu, naročito prema ocu Edipu. Ona je zbog svih svojih postupaka i neprekidne neustrašivosti u kasnijim legendama etiketirana kao božanski lik.

Ova tragična junakinja koja ima 2.600 godina, bila je na repertoaru Narodnog pozorišta i pre više od pola veka. U ovom izdanju je oživljava maestralna i neobična Vanja Ejdus u režiji Jagoša Markovića. Njoj se u ovom komadu pridružuju i Dragan Mićanović, Mihailo Janketić, Aleksandar Srećković, Sloboda Mićalović, Đurđija Cvetić, Momčilo Otašević i ostali.

Narodno pozorište je za uživanje u ovoj klasičnoj drami odabralo ponedeljak, 11. maj. Predstavu ‘Antigona’ od 21h možete pogledati na zvaničnom YouTube kanalu – Narodno pozorište u Beogradu.

Da li ste već rezervisali sledeći majski ponedeljak za uživanje u ovoj dramskoj adaptaciji? Javite nam utiske!

 

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap