Ana Karenjina | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Armin Petras | Lav Tolstoj

Ana Karenjina

Režija: Jug Radivojević


Njen lik je najživotniji lik svetske književnosti. I u tome se slažu svi moderni autori, laici i ljubitelji pisane reči.


Ana Karenjina je najveća heroina ruske književnosti koju je kreirao isto toliko neponovljivi Lav Nikolajevič Tolstoj. Uz njeno ime do dana današnjeg stoje superlativi. Najmarkantnija, najlepša, najobrazovanija. Najsofisticiranija, najbolja, najdivnija. Na početku romana čak i najsrećnija uprkos Tolstojevoj čuvenoj rečenici da sve srećne porodice liče jedna na drugu, a da su sve nesrećne porodice – nesrećne na svoj način.

Apsolutnost ove istine ogleda se i u istoimenom pozorišnom komadu Juga Radivojevića koji je na svoj originalan, inovativan način preuredio ovo delo. Izgleda da su stranice ove knjige i te kako tesne, čim je ova priča oživela ne samo kroz predstave, već i kroz balet, mjuzikle, filmove, mini serije i ostale formate. Kršeći sve moralne norme, Ana odlučuje da bude slobodna. Doživljavajući društvenu osudu, ona istovremeno proživljava novu, čistu ljubav. Vronski je njeno ogledalo, njena želja i njena strast, dok je Karenjin njen razum i oslonac.

Beogradsku pozorišnu scenu krasi predstava ‘Ana Karenjina’ koja je svoju premijeru doživela 26. aprila 2014. godine na sceni ‘Opere i teatra Madlenianum’. Uloga buntovne i šarmante Ane pripala je Nini Janković, njenog muža Karenjina igra sjajni Tihomir Stanić, dok u ulozi Vronskog blista mladi Viktor Savić. Pored njih, svoj doprinos su dali i Igor Đorđević, Milena Vasić, Tamara Aleksić, Aleksandar Radojičić, Snežana Jeremić, Stefan Jovanović, Petar Jekić, Olivera Vukadinović i Aja Radojičić.

Možda Ani zameramo njenu sebičnost i što se usudila na nemoguće – da voli i bude voljena, svesna da žrtvuje naklonost svog sina i poštovanje bivšeg muža. I zbog toga predstavlja revolucionarku, a ovu crtu je Radivojević vešto istakao u predstavi.

Cene ulaznica za predstavu ‘Ana Karenjina’ iznose 600, 1200, 1400 dinara. Uvek ih možete nabaviti putem sajta pozorišta ili na blagajni u ulici Glavna 32 u Zemunu. Ukoliko ste redovan član teatra Madlenianum, povremeno možete ostvariti i posebne pogodnosti, prateći njihove najnovije akcije i promocije.

Da li ste uvek držali stranu zaljubljene Ane ili njenog gordog muža Karenjina? Javite nam utiske nakon ovog klasika, sigurni smo da vas neće razočarati.

 
Ana Karenjina (operatheatremadlenianum.com)
Ana Karenjina (operatheatremadlenianum.com)
Ana Karenjina (operatheatremadlenianum.com)

Prepoučujemo

13

jul

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

27

jun

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap