71. Martovski festival | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

71. Martovski festival


Martovski festival ponovo kuca na vrata.


Kao što su januar i februar na domaćoj sceni prepoznatljivi po određenim filmskim dešavanjima, tako i treći mesec u godini krasi Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, prepoznatljivog kao Martovski festival.

Ove godine, za čak 71. izdanje vlada veliko interesovanje. Konkurs je otvoren još u novembru prošle godine, a u konkurenciji se nalazi preko 100 ostvarenja. Trajaće punih pet dana, u periodu od 26. do 30. marta, u organizaciji Doma omladine Beograda i pod pokroviteljstvom Grada Beograda.

Konkurs je otvoren i za autore i produkcije iz inostranstva, isključivo za prijavu kratkometražnih filmova i to u sledećim kategorijama: igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni film i video art. Povodom prošlogodišnjeg jubileja putem kojeg se obeležilo čak 70 godina od osnivanja, objavljena je i monografija pod nazivom ‘Martovski festival 1954 – 2023: filmski put dug 70 godina’ koja na jedan sveobuhvatan način podseća širu javnost na značaj ovog festivala za sve generacije, pogotovo u kontekstu nekadašnjeg jugoslovenskog kulturnog prostora.

Prvo izdanje festivala je održano davne 1954. godine u pulskoj Areni, čime postaje jedan od najstarijih i najrenomiranijih evropskih filmskih festivala. Šest godina nakon toga se seli u srpsku prestonicu. Od 2017. godine, Dom omladine postaje ustanova poverenja koja preuzima kompletnu organizaciju manifestacije i tako dobija na integritetu, pri čemu je festival još više postao prepoznatljiv kao nosilac promocije domaćeg dokumentarnog i kratkog igranog, animiranog i eksperimentalnog filma. 

Kako su i organizatori najavili, uskoro će sve informacije o programu, takmičarskim kategorijama i cenama projekcija biti objavljene na zvaničnom sajtu festvala, a do tada će nam pružati zanimljivosti koje ovaj događaj i dalje čini toliko autentičnim.

Lepota umetničkog sveta krije se u činjenici da ga “naseljavaju“ ljudi sličnih interesovanja i neobičnih aspiracija prema različitim granama kulture. Međutim, ljubav prema filmu će zauvek biti posebna kategorija koja obuhvata veliki broj različitih segmenata, a na nama, ljubiteljima istih je da uživamo u takvim ostvarenjima. 

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap