66. Martovski festival - saznajte više na sajtu - Repertoar.rs
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

66. Martovski festival


Organizator ovog fantastičnog festivala, Dom Omladine, tvrdi da vas čeka sjajan program


66. po redu Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma ili skraćeno Martovski festival održaće se od 27. do 31. marta 2019. godine u Domu Omladine Beograda, koji je ujedno i organizator ovog događaja. I jedva čekamo. Ovo je zapravo konstantna manifestacija u oblasti kulture i umetnosti koja je zapravo od velikog značaja ne samo za Beograd, već i za celu Srbiju. Pokroviteljstvo već nekoliko godina unazad pružaju Grad Beograd, Filmski centar Srbije, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Alma Quattro, Italijanski institut za kulturu kao i brojne institucije iz umetnosti, turizma i informisanja su svesrdno podržali festival.

Naime, Martovski festival je jedan od najznačajnijih i najstarijih filmskih festivala ne samo u Evropi, već i u svetu. Trajaće 5 dana, a publika će uživati u sjajnom filmskom programu u nekoliko takmičarskih kategorija: eksperimentalni film i video art, dokumentarni film do i preko 50 minuta, animirani film i kratki igrani film. Pored ovoga, za posetioce će biti prikazane i specijalne projekcije, tribine, stručni seminari namenjeni profesionalcima, studentima i ljubiteljima sedme umetnosti.

Kao jedna od novina navodi se i imenovanje nove umetničke direktorke festivala, rediteljke Sonje Đekić, koja iza sebe ima impozantnu karijeru. Sjajna vest je i ta da se ove godine za takmičarsku selekciju prijavilo čak 4000 domaćih i inostranih filmova. Pored nagrade Grand Prix festivala, takmičiće se i za četiri strukovne nagrade – za najbolju kameru, montažu, režiju i dizajn zvuka/muziku. Ovogodišnji članovi žirija su: Čarna Manojlović, rediteljka, Jovana Nikolić, producentkinja, Ana Nedeljković, vizuelna umetnica, Marta Popivoda, filmska rediteljka, Nemanja Jovanov, filmski snimatelj, Kristina Đuković, dramaturg i Darko Lungunov, reditelj.

Osim toga, specijalan gost ovog festivala jeste poznati jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović, koji će beogradskoj publici premijerno pokazati svoje novo delo – dokumentarni film ‘Duh vremena’ kao i sopstvene kratke filmove. Planirano je i posebno gostovanje emisije ‘Trezor’, Redakcije za istoriografiju Radio televizije Srbije.

Cena ulaznice se nije promenila (200 dinara), dok će studenti filmskih akademija uz indeks moći besplatno da prisustvuju projekcijama. Ne propustite ovo jedinstveno mesto susreta filmskih umetnika iz zemlje i sveta. Posetite 66. Martovski festival i javite nam šta vam se najviše svidelo!

 

 

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

28

mart

Prepoučujemo

15

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap