Nadežda Petrović: bez boje - zložba | Narodni muzej | Repertoar.rs
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Izložba

Nadežda Petrović: bez boje


Da li znate baš sve zanimljivosti iz života naše najveće slikarke?


Srpska umetnost je značajna u svojoj veličini i svemu onome što ostavlja u amanet budućim generacijama. Slikarstvo je nešto što je oblikovalo srpski folklor i način na koji su se naši talentovani pojedinci predstavljali ne samo svetu, već i lokalno – laicima koji su znali da uživaju u takvom delu kulture.

Nadežda Petrović – naša najpoznatija slikarka, govornica, dobrotvorka, novinarka, fotoreporterka, bolničarka i heroina Prvog svetskog rata nije neko koga je moguće zaboraviti. Ne samo da je čitav život posvetila slikarstvu, već i borbi za socijalna, društvena i ženska prava. Upravo će u njenom nasledstvu koja je ostavila iza sebe uživati i svi posetioci Narodnog muzeja u izložbi Nadežda Petrović: bez boje koja će trajati do 10. decembra.

Na pitanje zašto je Nadežda Petrović izuzetno važna, odgovor se može kriti u činjenici da su pored slikarske četkice, njen život bojile izuzetna borbenost i pravdoljubivost. Iako je u početku njen talenat bio osporavan, pronašla je način da se ženski glas čuje i u najtežim vremenima. Pored svih interesovanja, učestvovala je u kreiranju likovne kritike savremenika i žustro se zalagala za prevazilaženje „tradicionalnih likovnih shvatanja“. 

Ova godina je definitivno u njenom znaku, jer osim obeležavanja jubileja, odnosno 150 godina od njenog rođenja Narodni muzej je otvorio i posebnu izložbu u svom Kabinetu grafike, koja je posvećena crtačkom opusu rodonačelnice srpske moderne umetnosti. Autorka izložbe i muzejska savetnica, Evgenija Blanuša je obuhvatila sve Nadeždine crteže i grupisala ih u tri celine. Prvu čine beleške, skice i neobavezni crteži koji su služili kao početna ideja za dalja umetnička dela. Drugu celinu čine studijski crteži koji su nastali tokom njenog školovanja u Beogradu i Minhenu, dok se treći segment crteža smatra „najzrelijim“ rezultatom njenog slikarskog izražavanja, koji se ujedno naziva i vrhuncem grafičkog ekspresionizma.

Svi posetioci će moći da uživaju u ovoj izložbi svakog dana osim ponedeljka u periodu od 10 do 20 časova, dok je nedeljom ulaz na stalnu postavku muzeja besplatan. 

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

17

maj

Prepoučujemo

09

maj

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap