Don Kihot - Balet | Narodno Pozorište | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Ludvig Minkus

Don Kihot

Balet u dva čina


Balet sa 150 godina dugom tradicijom.


Verujemo da sam Migel de Servantes nije bio svestan koliko će njegove knjige predstavljati inspiraciju za realizaciju mnogih umetničkih performansa. Balet ‘Don Kihot’ je dokaz uspešnosti jednog antologijskog dela. Ludvig Minkus, fantastičan kompozitor i prevashodno violinista vrlo rano je iskazivao svoj talenat za muziku.

Ruska umetnička scena je imala tu čast da ovog laureata ugosti u teatrima širom ove evropsko-azijske zemlje, a kulise Boljšoj teatra su Ludvigovo ime i delo upisale u istoriju. Balet ‘Don Kihot’ je prvi put izveden 14. decembra 1869. godine. Ovaj uspeh Minkusu je doneo status glavnog kompozitora Ruskog carskog baleta. Ono po čemu je bio prepoznatljiv jeste uspešna sinergija svih elemenata baleta: pokreti, muzika i reakcije publike na tako nežno umetničko delo.

Beogradu je čast da Don Kihota predstavi svojoj publici priredilo Narodno pozorište, u spektaklu koji traje nešto duže od 2 časa. U glavnim ulogama su se našli: Ana Pavlović, Jovan Veselinović, Nenad Jeremić, Svetozar Adamović, Dejan Kolarov, Tamara Ivanović, Denis Kasatkin, Jovica Mitrović, Milja Đurić i Ivana Kozomara. Pored njih veliki broj koreografa, kostimografa, scenografa, balet-majstora i repetitora je deo ovog baleta. Takođe, veliki ansambl čini preko 30 igrača, a značajnu podšku im daju učenici Baletske škole ‘Lujo Davičo’, kao i vredni statisti.

Ako svemu ovome pridodamo činjenicu da se kompletan dekor, scenska oprema i kostimi izrađuju u radionicama Narodnog pozorišta, onda zaključujemo da su veliki trud, volja i ljubav uloženi u ovaj scenski spektakl. Naime, za svako delo, pa i za ovo, ljubav je glavni lajtmotiv. Pogotovo, što trenutnu špansku dramu svojim osećanjima boje Sančo Pansa i neodoljiva Dulsineja. U centru baleta, romantične emocije dele mlada devojka Kitri i siromašan momak Basil. Uprkos svim preprekama i društvenim ograničenjima, njihovu kompleksnu ljubav u potpunosti dočaruju igrači. Toliko da ni publika ne može da objasni njihovu hemiju i savršenu harmoniju pokreta.

Verujemo da ćete uživati, zato jedva čekamo vaše utiske!

 
Balet 'Don Kihot' (narodnopozoriste.rs)
Balet 'Don Kihot' (narodnopozoriste.rs)
Balet 'Don Kihot' (narodnopozoriste.rs)
Balet 'Don Kihot' (narodnopozoriste.rs)
Balet 'Don Kihot' (narodnopozoriste.rs)
Balet 'Don Kihot' (narodnopozoriste.rs)

Na Repertoaru

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

17

maj

    Prijavi se na newsletter

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap