Festival autorskog filma 2023 | Festivali | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Events
  • This event has passed.
29. Festival autorskog filma

Festival autorskog filma


Filmski praznik u svom prepoznatljivom, jesenjem ruhu.


Svako dešavanje ima svoj ciklus koji se sastoji od faza koje uključuju neki kreativni proces. Taj stvaralački proces se najviše ogleda u filmskim festivalima tokom kojih organizatori imaju težak zadatak da izaberu dovoljno interesantna, intrigantna i popularna ostvarenja koja će motivisati publiku da uživa u njima.

Upravo se to dešava svake godine kada govorimo o Festivalu autorskog filma koji će se po 29. put održati u periodu od 24. novembra do 1. decembra na nekoliko lokacija u srpskoj prestonici. 

Ova filmska manifestacija takmičarsko-revijalnog tipa osnovana je daleke 1994. godine od strane Jugoslavija filma s ciljem da se sedma umetnost što više popularizuje među domaćom publikom. To nisu samo najbolja savremena ostvarenja. To su oni komadi koji su malo drugačije forme i suštine od onih koji se prikazuju u sklopu redovnih bioskopskih repertoara. Kao posebna poslastica, izdvaja se prisustvo velikog broja renomiranih glumaca, reditelja, kao i filmskih stvaralaca koji tokom trajanja manifestacije organizuju tematske radionice sa studentima.

Neki od noviteta koji su već osvojili renomirane nagrade jesu i film Jadna stvorenja Jorgosa Lantimosa koji je ujedno i dobitnik Zlatnog lava u Veneciji. Priča prati mladu ženu, Belu Baster (Ema Stoun), vraćenu ponovo u život od strane briljantnog naučnika, dr Godvina Bakstera (Vilem Defo). Takođe, festival će otvoriti film Vladimira Perišića ‘Lost country’, a bićete i u prilici da tokom trajanja manifestacije uživate u višestruko nagrađivanim ostvarenjima kao što su Kit (za čiju glavnu ulogu je Brendan Frejzer osvojio ovogodišnjeg Oskara), ‘Žena Čajkovskog’ i ‘Duhovi Ostrva’.

Kako bi se zadovoljili svačiji ukusi, dešavanje je podeljeno u 11 kategorija koje čine Glavni program, Takmičarski program, Mreža Jadranskih festivala, Sirovo, Bande à part, Hrabri Balkan, Cinefondation, Specijalne projekcije, Istorija večnosti, Acid i First films first. 

Cene ulaznica se kreću u nekoliko kategorija i to od 300, 350, 400 i 450 dinara. Uz to, bićete u prilici da uživate u filmovima na nekoliko odabranih lokacija: mts Dvorana, Dom omladine Beograda, Dom kulturnog centra, Jugoslovenska kinoteka, Cinegrand Rakovica i Dom kulture Studentski grad.

Ceo raspored projekcija vam je dostupan na zvaničnom sajtu Festivala autorskog filma (baner ispod teksta).

 

Prepoučujemo

17

maj

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap