Narodni Muzej | Novac i država - sačuvana priča | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Mala galerija

Novac i država – sačuvana priča

Autor: Vesna Radić


Narodni muzej nam još jednom pruža zanimljivo iskustvo.


Ono čime se zaista možemo pohvaliti jeste kulturno bogatom istorijom. Pogotovo istorijom koja govori o tradiciji i mentalitetu našeg naroda. S obzirom na to kakav fantastičan sadržaj nudi naša prestonica, ne čudi ni činjenica da se gotovo svakog meseca organizuju sjajne postavke u sklopu muzeja.

Jedna od takvih jeste i izložba Novac i država – sačuvana priča koja traje do 22. marta u Maloj galeriji Narodnog muzeja u Beogradu. Ulaskom u ovu instituciju od velikog kulturno-istorijskog značaja, shvatićete zašto je toliko popularna i veličanstvena. Rariretne kolekcije će vas ostaviti bez daha. Toliko su očuvane da je zaista šteta propustiti ovaku jednu postavku.

Organizatori izložbe ističu zanimljive eksponate. Dinare poslednjeg srpskog despota Lazara Brankovića, unikatne novčiće sa obradom čuvenog Marka Kraljevića na konju, kao i Đurđa I Balšića sa šlemom i vučjom glavom. Takođe, izdvajaju se i trahej kralja Radovana sa predstavom Bogorodice, dobro očuvan Dušanov dinar sa prikazom carevog lika na reversu, zatim, celokupne emisije dinara kraljeva Milutina i Dragutina, kao i kraljeva Dušana i Vladislava sa predstavom šlema.

Posebna zanimljivost je ta da je krajem prošle godine riznica Narodnog muzeja u srpskoj prestonici obogaćena otkupom privatne zbirke koju čini preko 250 novčića iz srednjevekovnog perioda. Time se ističe značaj postavke ‘Novac i država – sačuvana priča’ koja ima nemerljivu vrednost za sva buduća pokolenja.

Radno vreme Narodnog muzeja jeste svakog radnog dana osim ponedeljka u periodu od 10 do 18 ili 20 časova (u zavisnosti od dana). Lepa informacija je i ta da je nedeljom (10-18h) ulaz na stalnu postavku besplatan. Cene ulaznica se kreću od 250 do 600 dinara u zavisnosti od toga da li je u pitanju individualna, grupna ili školska poseta ili da li spadate u povlašćenu kategoriju posetilaca.

Javite nam utiske nakon izložbe ‘Novac i država – sačuvana priča’. Verujemo da će opravdati očekivanja s obzirom na odličnu reputaciju koju ima Narodni muzej u Beogradu.

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap