Ljudska posla - Karin Tuil | Knjiga | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Events
Karin Tuil

Ljudska posla


Aktuelna tema prikazana na neobičan način.


Kao što neke knjige postoje da bi opisale određene pojave koje više ne postoje (ili su pred izumiranjem), tako postoje i one knjige koje se bave pojavama koje su i te kako aktuelne, a o kojima se svesno ćuti. Roman francuske spisateljice Karin Tuil – Ljudska posla pretenduje da postane jedan od najčitanijih u savremenoj književnosti. 

Specifičnost i uspeh ove autorke se ogledaju u tome da na svojim stranicama obrće perspektivu, odnosno prepričava priču sa gledišta onog ko je u njoj kriv po svim tačkama. Vešto prepliće prošlost i sadašnjost, toliko da su njeni čitaoci u potpunosti oduševljeni novim uvidima o starim temama. Knjiga ‘Ljudska posla’ se bavi teškom pričom. Seksualno uznemiravanje (a ne uznemiravanje uopšte) ne može se isključivo svrstati u određeni žanr, već se njoj pristupa na toliko načina sa jednim ciljem: sprečiti da se bilo ko oseća napadnutim i uznemirenim od strane bilo koje individue.

Konkretno, u centru zbivanja su francuski moćnik, Žan – slavni politički novinar, njegova voljena supruga Kler i sin, perspektivan student sa velikim snovima. Oni su nedodirljivi i toliko cenjeni, da će ovu savršenu sliku jednog momenta u potpunosti poljuljati iznenadna optužba za silovanje. Karin je zapravo stvorila likove za koje se čitaoci ne vezuju. Nisu ni dobri, ni rđavi, već sami kreiramo empatiju prema svakome, čak i kada to ne zaslužuju. 

Roman se čita jako brzo, ne zato što je kratak, već izuzetno zanimljiv, pitak i prilagođen svim generacijama. Štaviše, iznova i iznova se radujemo opusu ovakvih svetskih pisaca, toliko autentičnih u svom talentu. Jedna od zanimljivosti je i ta da su Karinina dela prilagođena za potrebe pozorišta i filma, a ujedno je i odlikovana ordenom Reda umetnosti i književnosti u rangu oficira, što je značajan događaj.

Svoj primerak knjige ‘Ljudska posla’ po promotivnoj ceni od 891 dinar možete u nekoliko klikova nabaviti na zvaničnom sajtu izdavača Booka ili u njenim knjižarama na tri beogradske lokacije. 

Da li ste već susreli sa ovom tematikom? I kakva su vaša mišljenja o njoj?

 
Prepoučujemo

17

maj

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap