Knjiga: Parižanin - Izabela Hamad | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Events
Izabela Hamad

Parižanin


Savremen klasik ispričan na neobičan način.


Čini se da većina nas bira knjige na osnovu raspoloženja i godišnjeg doba, zar ne? Postoji neko uvreženo mišljenje da su klasici idealni za hladne i tmurne dane, a da su laki, takozvani ’’čiklit’’ romani stvoreni za sunčano vreme. Ipak, postoje i oni savremeni klasici čiji je stil pisanja toliko upečatljiv da su sa pravom dobili epitet antologijskih književnih dela.

Jedno od takvih je debitantski roman Izabele Hamad pod nazivom Parižanin koji je 2019. godine uvršten u top 10 najboljih svetskih debitantskih izdanja.

 

,,Onima koji žive u ljubavi nikada nije dosadno.’’, Izabela Hamad

 

Na prvo čitanje bićete omađijani pitkim i toliko neobičnim stilom pisanja ove britanske autorke. Ovo je zapravo antologijska hronika o ljubavi koja prkosi vremenu i logici, o stvaranju identiteta, o razmeni moći i o svetskim političkim podelama u kojima niko nije ostao neoštećen. Midhat Kamal je na prvi pogled običan mladić koji je rođenjem imao sve povlastice za razliku od njegovih vršnjaka.

U tadašnjoj, osmanskoj Palestini ništa nije bilo jednostavno, osim bega u neku lepšu i bezbrižniju budućnost. Midhat dobija priliku da studira medicinu na prestižnom univerzitetu u Parizu, a samim tim i upozna drugačije običaje i obrasce življenja. Otkriva čari prve ljubavi, a istovremeno i prva razočaranja. U međuvremenu se vraća domovini, koja je postala epicentar sukoba i neprijatnih političkih igrica.

Knjigu ‘Parižanin’ možete nabaviti u svim Vulkan knjižarama po regularnoj ceni od 1299 dinara. Međutim, ukoliko ste član istoimenog Kluba čitalaca, ovo delo možete kupiti po značajnim pogodnostima, pogotovo ukoliko je količinski kombinujete sa drugim naslovima. Ali, ako preferirate praktičniju kupovinu u nekoliko klikova, na raspolaganju su vam i zvanični sajtovi sa još većim popustima (baneri ispod teksta).

Brojni romani govore o komplikovanoj istoriji određenih zemalja čiji status do dana-današnjeg nije regulisan. Ali malo je onih kao što je napisala Izabela Hamad čineći da takvu istoriju prikaže na manje okrutan, a toliko jednostavan i lep način. Kakvi su vaši utisci?

 
Prepoučujemo

17

maj

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap