Kolet | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Events
  • This event has passed.
Colette

Kolet

Režija: Veš Vestmoreland | Scenario: Ričard Glacer


Kira Najtli je definitivno kraljica istoriskih drama. Njeni filmovi postoje da bi nam to dokazali.


O nekim slavnim ličnostima se izuzetno malo zna, a toliko mnogo su učinile za kulturu jedne nacije. Naime, Sidoni-Gabrijel Kolet (Sidonie-Gabrielle Colette; 1873 – 1954), ostavila je traga u francuskoj umetnosti. Najzad, priča ove francuske dive je konačno ekranizovana, a filmovi su tu da nas podsete o vrednosti neke ličnosti. Kira Najtli (Keira Knightley) je uspela da na jedan originalan i zreo način iznese život Kolet, uz koju ide reč provokacija. Mlada umetnica, još nesvesna sopstvenog talenta, udaje se za francuskog mogula i pisca Vilija, čiji lik tumači Dominik Vest, koji na rubu finansijske propasti pristaje da u njegovo ime romane piše Kolet. Ceo film protkan je protivurečnim osećanjima i postupcima, a primetićete (i u skladu sa stvarnim, istorijskim zapisima) da je Kolet živela punim plućima. Izašla je iz svakodnevnih stereotipa tadašnjeg francuskog društva, propagirajući slobodu, feminizam i ljubav.

Ova spisateljica je tokom života, a i nakon njene smrti 1954. godine proglašena nacionalnim simbolom Francuske, napisavši preko 50 knjiga, bacivši se u pozorišne vode, šokirajući javnost otvorenim vezama sa muškarcima i ženama. Malo je poznato da je Kolet inspirisala Holivud za snimanjem nekolicine filmova, a njena ličnost i dan-danas živi kroz celokupno nasleđe koje je ostavila francuskim generacijama žena.

Verujemo da ćete uživati u istoimenoj ekranizaciji, a ovakvi filmovi su dokaz toga da se umetnost može javiti u različitim formama, noseći istu, jedinstvenu poruku.

 
Kolet
Kolet
Kolet

Prepoučujemo

17

maj

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap