FEST 2024 | Festival | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
52. međunarodni filmski festival

FEST 2024


Omiljeniji filmski praznik u novom umetničkom izdanju.


Slaveći svakodnevno umetnost, istovremeno želimo da joj iskažemo poštovanje jer nas je uvela u jedan nov, poseban i autentičan svet iz kojeg ne možemo otići. Srpska umetnička scena ima čemu da se raduje, pogotovo početkom godine. Svaki put kada organizatori FEST-a najave nova iznenađenja, ljubitelji ove manifestacije sa nestrpljenjem priželjkuju taj ugodan osećaj koji prati svaki odlazak u bioskop.

Tako će i čak 52. izdanje međunarodnog filmskog festivala FEST koje će se održati u periodu od 23. februara do 3. marta biti obeleženo velikim brojem nagrađivanih ostvarenja. Podsećanja radi, prvi FEST, koju je pratila krilatica „Hrabri novi svet“, otvoren je 9. januara davne 1971. godine u Domu sindikata, projekcijom filma Meš (M.A.S.H) Roberta Altmana, a sam festival je na početku bio osmišljen kao godišnja retrospekcija najboljih filmova sezone. Čini se da 50 godina kasnije u tome i uspevaju.

Čast da otvori novu sezonu imaće film Bartonova akademija, koji je režirao dvostruki Oskarovac Aleksander Pejn. Ujedno je ovo ostvarenje kandidat za nagradu Oskar u nekoliko kategorija, među kojima su i najbolji film, najbolja muška uloga, sporedna ženska uloga i originalni scenario. Pored njega, u glavnom takmičarskom programu naći će se čak tri domaća filma, među kojima su Jorgovani, ‘Radnička klasa ide u pakao’ i ‘Za danas toliko’.

FEST je 2021. godine postao takmičarski festival sa četiri takmičarske selekcije: Glavni takmičarski program – internacionalna selekcija, program Srpski film – nacionalna selekcija, program Granice – subverzivni i kontroverzni filmovi i filmovi iz regiona koji se takmiče za nagradu Nebojša Đukelić.

Više informacija o samom programu i cenama ulaznica možete pronaći putem zvaničnog sajta festivala pri čemu se kao i svake godine najavljuju velike gužve, pa vam savetujemo da na vreme nabavite karte za omiljenu projekciju.

Činjenično stanje govori o tome da je FEST izrastao u jednu od najvećih filmskih smotri i postao događaj od izuzetne važnosti za kulturni život Beograda, uz koga su odrastale (a i dalje odrastaju) mnoge generacije.

 
Prepoučujemo

13

jul

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

27

jun

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap