Predstava: Edip | Jugoslovensko dramsko pozorište | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Sofokle

Edip

Režija: Vito Taufer


Da li ste spremni na novu dramsku adaptaciju ovog remek-dela?


Adaptacija popularnih i omiljenih književnih klasika je nešto što izuzetno cenimo. Pogotovo ako želimo da dobijemo neku novu perspektivu na tradicionalno štivo o kojem nemamo toliko kompletan uvid. Upravo će se predstavom Edip, u režiji slovenačkog reditelja Vita Taufera prikazati malo drugačija slika od one na koju smo navikli. I to na Velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Svaku novu pozorišnu sezonu volimo zbog inoviranih komada koji mame na gledanje i uživanje. Naročito ako u njima glume zvezde srpske umetničke scene. Tačnije, Milan Marić (u ulozi Edipa), zatim Nataša Ninković, Srđan Timarov, Aleksandar Đurica, Bojan Dimitrijević, Nebojša Ljubišić, Miloš Samolov, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić.

Sofokle koji se smatra jednom od trojice klasika grčke tragedije napisao je preko 130 dela, a među kojima su sačuvana ona nama prepoznatljiva: Antigona, Elektra, Ajant, Trahinjanke i Filoktet, ali se za Kralja Edipa vodi mišljenje da je to sjajan primer jedne tragedije. Nesrećni kralj Edip imao je težak život i od samog početka vodio je strašne moralne i emotivne bitke.

Ispaštao je grehe svog oca kralja Laja, koji je zbog otmice jednog dečaka proklet da ostane bez potomstva, ali i da pogine od ruke vlastitog sina, ako ga bude imao. Od tada kreće njegova zla kob jer u proročištu saznaje da mu je sudbina da ubije oca i oženi sopstvenu majku. Zbog svog teškog greha, njegovim gradom su zavladale glad i kuga, a mnogo stanovnika je umrlo.

Sve ovo će verno, ali sa modernim elementima biti prikazano i na daskama JDP-a. Cene ulaznica se kreću u dve kategorije u zavisnosti od toga iz kojeg dela Velike scene „Ljuba Tadić“ želite da uživate u predstavi i iznose 600 i 2000 dinara. Veoma jednostavno, u nekoliko klikova možete izabrati sedišta putem zvaničnog sajta pozorišta ili ih direktno kupiti na blagajni na adresi Kralja Milana 50.

Da li ste zaista uvereni u to da je Edip imao prave motive za postupke koje je učinio?

 
Edip (www.jdp.rs) | Foto: Nebojša Babić
Edip (www.jdp.rs) | Foto: Nebojša Babić
Edip (www.jdp.rs) | Foto: Nebojša Babić
Edip (www.jdp.rs) | Foto: Nebojša Babić
Edip (www.jdp.rs) | Foto: Nebojša Babić
Edip (www.jdp.rs) | Foto: Nebojša Babić

Na Repertoaru

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

15

april

Prepoučujemo

07

mart

    Prijavi se na newsletter

    1 Komentar o “Edip

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap