Srpski kraljevski portreti - Virtuelna izložba | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
1804-1941

Srpski kraljevski portreti – Virtuelna izložba


Jedna od najlepših srpskih izložbi je u toku. Pogledajte je odmah zahvaljajući virutelnoj turi.


I verovatno ćemo joj se vraćati. A kako kažu domaćini, izuzetno je posećena. Dom Jevrema Grujića je definitivno institucija od velike važnosti za domaću kulturu. Svojim postojanjem, umerenom elegancijom, prošlošću i uticajem koji ima prevashodno na mlade ljude predstavlja jedno od omiljenih mesta koje vredi posetiti. Predstavlja spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju, a istovremeno je i član Udruženja istorijskih kuća Srbije.

Kako nas sadržaj ovog mesta iznova i iznova oduševljava, ovog puta nas vraćaju u prošlost na kraljevski način. Izložba Srpski kraljevski portreti trajaće do 29. marta, pa se i ovom postavkom svečano obeležava pet godina od otvaranja ove kuće u Svetogorskoj 17. Autori izložbe jesu kustos Ružica Opačić i Lazar Šećerović. Poznata je činjenica da su velike kraljevske portrete slikali, između ostalih, Paja Jovanović, Uroš Predić, Milena Pavlović Barili (kojoj je 2019. godine bila posvećena izložba baš na ovom mestu), Steva Todorović i drugi izabrani umetnici.

Dom Jevrema Grujića će do kraja marta krasiti neki od najlepših i najpoznatijih portreta dinastija Obrenović i Karađorđević. U cilju izložbe ‘Srpski kraljevski portreti’ pozajmljene su slike iz Narodnog muzeja, Galerije Matice srpske, Istorijskog muzeja Srbije, Narodnog muzeja Pančeva i drugih institucija. Srpska Mona Liza je bila definitivno jedan od najomiljenijih predstavnika “plave krvi“. U pitanju je kraljica Natalija, a biće izloženi lični predmeti kraljevića, kao i pokloni koji su za života dobijali.

Radno vreme ove ustanove kulture jeste četvrtkom i petkom od 15h do 20h i vikendom od 11h do 16h. Ono što daje posebnu draž Domu Jevrema Grujića jeste i takozvani „Tea room“, salon u kojem možete uživati u šolji čaja i neobičnom enterijeru koji će vas katapultirati u vremena kada su kraljicu Nataliju dočekivali sa parčetom čokoladne torte koja se i danas na ovom mestu služi po originalnoj recepturi. Takođe, dostupne su i vođene ture uz pomoć kustosa i to četvrtkom i petkom u 18h, a subotom i nedeljom od 20h.

Ulepšajte sebi i ovu zimu uz izložbu ‘Srpski kraljevski portreti’ koju ćete pamtiti i preporučivati drugima, a usput naučiti i neke nove, zanimljive činjenice o kraljevstvu koje je i te kako ostavilo traga u našoj istoriji.

 
Srpski kraljevski portreti (domjevremagrujica.rs)
Srpski kraljevski portreti (domjevremagrujica.rs)
Srpski kraljevski portreti (domjevremagrujica.rs)
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap