Solunska 28 | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Dr Nele Karajlić

Solunska 28

O novcu i strastima


„Knjiga o jednoj kući, jednom gradu, dve reke, dva carstva…“


Ovim rečima Dr Nele Karajlić je na njegov prepoznatljivo šarmantan način započeo najavu svog prvog romana, Solunska 28. Posle velikog uspeha njegove prve knjige Fajront u Sarajevu i više od sto hiljada čitalaca, Dr Karajlić nas vraća jedan vek unazad i pričom o jednoj kući na Dorćolu približava nam tadašnje istorijske okolnosti i način života u našoj prestonici. Pisac će nas upoznati sa ljudima koji žive na adresi iz naslova knjige i onima koji je posećuju. Prema njegovim rečima u delu se nalazi „fikcija događaja koji nisu daleko od istine“. Solunska 28 se završava u 1918. godini i očekuje se da će priča imati nastavak.

„Ovo je priča o jednoj beogradskoj kući u Solunskoj ulici, izgrađenoj s kraja devetnaestoga veka, o tome kako je delila sudbinu celog Beograda i prošla sve ono što se dešavalo u dvadesetom veku: ratove, promene društvenih sistema, promene sistema vrednosti, načina razmišljanja. Ona je svedok najuzbudljivijeg veka u istoriji našeg glavnog grada“, opisuje Nele svoj prvi roman.

Dr Nele Karajlić, tj. Nenad Janković je muzičar, pisac, reditelj i kompozitor rođen 1962. godine u Sarajevu. Tokom 80-ih godina prošlog veka proslavio se kao pevač jedne od najpopularnijih jugoslovenskih grupa tog vremena ‘Zabranjenog pušenja’, ali i kao tvorac i glumac u kultnom serijalu ‘Top lista nadrealista’. Smatra se jednim od utemeljivača kulturnog pokreta Novi primitivizam.

Početkom rata u Bosni izbegao je u Beograd gde okuplja novo ‘Zabranjeno Pušenje’ koje izdaje jedan album i zatim menja ime u ‘The No Somking Orchestra’. Zajedno sa režiserom Emirom Kusturicom, jedno vreme članom prve verzije ‘Pušenja’ sa kojim je Nele prethodno sarađivao u nekoliko njegovih filmova, nastupa i puni dvorane širom sveta. Dr Nele Karajlić je 2011. godine napustio orkestar usled zdravstvenih problema od kada se posvećuje pisanju.

Ukoliko ste je već pročitali, nastavka sage Solunska 28 – O prijtateljstvima i izdaji čeka na vas.

 

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

28

mart

Prepoučujemo

15

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap