Domaći film Ruski konzul (2024) | Žarko Laušević | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
2024

Ruski konzul

Režija: Miroslav Lekić


Poslednji film Žarka Lauševića za koji vlada veliko interesovanje.


Kao ljubitelji sedme umetnosti uvek smo posebno zainteresovani za domaća ostvarenja kreirana na osnovu književnog štiva koje smo nekada voleli. Film Ruski konzul najnovije ostvarenje Miroslava Lekića, a nastao po motivima romana Vuka Draškovića je nešto što domaća publika odavno iščekuje. Da li ste spremni?

Na samom početku filma, bivate odmah uvučeni u radnju i neobičnim putovanjem do juga Srbije. Ovo je priča sa dramatičnom atmosferom, nabijena neodređenom tenzijom, ali i osećajem da će na kraju sve biti u redu. Naime, iako smo u određenoj meri upoznati sa domaćom političkom situacijom, ovaj film će na malo uprošćeniji način objasniti istu, ali iz ugla glavnih protagonista čije likove tumače sjajni Nebojša Dugalić i veliki Žarko Laušević. Njima će se ispred kamera pridružiti i Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Danica Radulović, Visar Viška, Mensur Safkiu, Petar Zekavica, Konstantin Fidanov, Meto Jovanovski, Slaviša Čurović, Nada Macanković, Enver Petrovci, Tamara Aleksić i mnogi drugi. 

Suživot Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji je uvek bio buran, pri čemu će tu simbiozu slikovito dočarati i fatalistička razmišljanja Ivana Stjepanovića, što je zapravo alias profesora istorije Ljube Božovića, takozvanog “ruskog konzula“. On je ujedno i psihijatrijski pacijent, kojem je neophodna stručna pomoć i apsolutna pažnja, a dobiće je od strane poznatog srpskog neuropsihijatra Ilije Jugovića, koji ga posećuje u bolnici u Prizrenu i tako dobija potpuniji uvid o tenziji koja vlada u takvom jednom nepredvidivom okruženju.

Upravo će film Ruski konzul zatvoriti 52. izdanje FEST-a koje će se održati u periodu od 23. februara do 3. marta, a već uveliko vlada veliko interesovanje, kako za sam festival, tako i za poslednje Lauševićevo ostvarenje. Na redovni bioskopski repertoari film stiže 7. marta. Prethodna saradnja Žarka Lauševića i reditelja Miroslava Lekića donela nam je čuveni film ‘Nož’ iz 1999. godine, verujemo da će i 25 godina kasnije opravdati velika očekivanja,

 

 

Prepoučujemo

13

jul

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

27

jun

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap