Predstava: Kad su cvetale tikve | BDP | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Dragoslav Mihailović

Kad su cvetale tikve

Režija: Boban Skerlić


Kažu da je ovo najgledanija predstava teatra Beogradsko dramsko pozorište. I mi im verujemo na reč.


Najznačniji, a čak i najčitaniji roman jugoslovenske crne istorije jeste upravo Kad su cvetale tikve, Dragoslava Mihailovića. Lokacija – nemirni Dušanovac, a u centru dešavanja Ljuba Sretenović Šampion. Ljuba je živeo za i u ime boksa, a sada se daleko od svoje domovine priseća detinjstva i posleratnih godina punih siromaštva i rata. U sećanja naviru i uspomene u kojima je nasilje bio jedini uslov za opstanak. Ljuba je bio mangup koji je voleo boks, devojke i porodicu. Ulični žargon koji koristi ga čini simpatičnim publici i čitaocima, a zbog svoje dobrote i plemenitosti, on je omiljen u komšiluku.

Cela ova priča je istovremeno bolna i lepa. I nju na jedinstven način prenose glumci Beogradskog dramskog pozorišta od 24. maja 2014. godine kada je prvi put izvedena u ovoj postavci. Glavnog lika, mladog Ljubu tumači Miloš Biković, dok će njegovu stariju verziju tumačiti Branislav Lečić umesto Miše Janketića. U komadu koji je dugo bio zabranjivan, učestvuje veliki broj glumaca, kako zbog kompleksnosti priče, tako i zbog teških emocija i istinske patnje koja se vidi i oseti na sceni.

Predstava ‘Kad su cvetale tikve’ traje 140 minuta, ali sve vreme drži pažnju i verno opisuje voždovačko naselje Dušanovac početkom 50-ih godina prošlog veka. U fokusu – tragedija jedne porodice i jednog vremena. Tuga i žal zbog nesreće posle toliko godina ne prestaje, a čitava priča ostavlja gorak ukus u ustima. Upečatljiva na toliko nivoa, vredi je pogledati i preporučiti drugima. Pored Lečića i Bikovića, svoje uloge su maestralno izneli i Danica Ristovski, Srđan Dedić, Nenad Gvozdenović, Milan Čučilović, Anja Alač, Slobodan Boda Ninković, Andrej Šepetkovski, Daniel Sič, Ivan Zarić i drugi.

Cene ulaznica iznosi 2000 dinara, a zavise od kategorije sedišta koju izaberete. Karte možete nabaviti direktno na blagajni Beogradskog dramskog pozorišta ili putem sajta (kliknite na baner ispod teksta za dodatne informacije).

Javite nam utiske. Kompleksnost i velika vrednost predstave ‘Kad su cvetale tikve’ nateraće vas da joj se ponovo vratite. A ovakvu priču treba deliti i prepričavati.

 
Kad su cvetale tikve (bdp.rs)
Kad su cvetale tikve (bdp.rs)
Kad su cvetale tikve (bdp.rs)
Kad su cvetale tikve (bdp.rs)
Kad su cvetale tikve (bdp.rs)
Kad su cvetale tikve (bdp.rs)

Na Repertoaru

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

17

maj

    Prijavi se na newsletter

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap