Životinjska farma | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Džordž Orvel

Životinjska farma


Klasik koji prkosi vremenu i logici.


Malo je onih pisaca koji se bave distopijom i spekulativnom fikcijom. Takođe, još manje je onih koji na genijalan način opisuju prošlost, sadašnjost i budućnost jedne nacije, države i naroda. Priznati kralj takvih romana je Erik Artur Bler, koji se godinama predstavljao pod preudonimom Džordž Orvel.

Na pitanje zašto je odabrao baš to prezime, odgovorio je da je slovo O u sredini alfabeta, odnosno – tako će njegove knjige biti na sredini prodajnih polica u knjižari. Ne previsoko, ne prenisko, već taman gde treba. Ujedno ga nazivaju i “kumom“ najpoznatijih rijaliti programa, jer su na osnovu njegovih knjiga 1984 i Životinjska farma, kreirani Veliki brat i istoimena (Životinjska) Farma.

Njegova futuristička fantastika je do detalja objašnjena u klasiku ‘Životinjska farma’. Knjiga od stotinak stranica koja na tako sažet i alegorijski način opisuje politički sistem i državno upravljanje. Budući da je Orvel bio protivnik tiranije, nema sumnje da je ovo delo proizvod svih njegovih razmišljanja, a i predviđanja. Neki kažu da je kroz ovu basnu opisao i komunistički sistem u Rusiji i kompletnu eru staljinizma.

Radnja knjige je smeštena na jednoj engleskoj farmi, takozvanoj Veleposedničkoj farmi kojom upravlja lenji i namrgođeni gospodin Džons. Zbog njegove nemarnosti životinje teško žive, a budući da im je data sposobnost govora, sva životinjska bića predvođena svinjom Starim Majorom pokreću pobunu, isteruju Džonsa sa farme i proglašavaju svoj totalitarni sistem – Životinjsku farmu.

Proglašavaju takozvani “animalizam“, zakon koji vlada u njihovoj zajednici, sadrži sedam svetih zapovesti, a usmeren je na borbu protiv ljudske vrste. Glavni zapovednici – svinje, pametno manipulišu svim životinjama i dokazuju da su njihova obećanja lažna i nemoralna. Ujedno je rečenica: „Sve životinje su ravnopravne, samo su neke ravnopravnije“ postala jedna od najpoznatijih u modernom, književnom stvaralaštvu.

Ni posle toliko godina, ova knjiga ne gubi na svojoj popularnosti i aktuelnosti, a dokaz tome su i tumačenja i književne večeri posvećene upravo ovom klasiku Džordža Orvela.

Da li ste je i vi već uvrstili u svoj spisak nepročitanih knjiga?

 
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap