Veliki Getsbi - Frensis Skot Ficdžerald | Knjiga
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Frensis Skot Ficdžerald

Veliki Getsbi


„Borili smo se, kao čamac protiv struje, koji nas vuče neprestano u prošlost.“, Frensis Skot Ficdžerald


Koliko ste ostali dirnuti nakon što ste pročitane knjige odgledali njenu ekranizaciju? I obrnuto? Pogotovo ako je reč o planetarno popularnim klasicima. Jedno od njih je i Veliki Getsbi, još većeg Frensisa Skota Ficdžeralda. Javnost je upoznata sa činjenicom da je on pripadao takozvanoj “izgubljenoj generaciji“, onoj koja se nakon Velikog rata našla u neizvesnoj situaciji. Bez nekih utvrđenih pravila, porodičnih uverenja i moralnih vrednosti ostali su bez potpunog razumevanja njihovih osećanja i svega čega su se u tom momentu pribojavali.

Svi Ficdžeraldovi romani su savršen pokazatelj upravo tog jednog neproduktivnog doba i isto tako promašenog društva koje nije imalo ideale i ciljeve. Na savršeno ciničan, ali opet realan način prikazan je život Amerikanaca iz takozvane više klase koji su pokušavali da dosanjaju taj čuveni “američki san“. Te 1920-te godine bile su specifične, a Ficdžerald idealan predstavnik tog perioda. Njegov glavni junak, uvaženi Getsbi je savršeni primer moralno posrnule američke aristokratije, a smatra se jednim od najtragičnijih likova svetske književnosti.

Pored njega, upoznajemo Sovookog, misterioznog stranca koji kroz celu knjigu ukazuje na Getsbijeve mane, ali istovremeno pruža bolne istine o jednoj izgubljenoj i potrošnoj generaciji. Getsbija je na filmskom platnu savršeno dočarao Leonardo Dikaprio i tako omogućio publici da na svoj način tumači pouke ovog književnog klasika.

„Kada ti dođe da nekome sudiš“, rekao mi je, „seti se da nije svim ljudima na ovom svetu život išao naruku kao tebi.“, Sovooki

Svoj primerak knjige ‘Veliki Getsbi’ možete nabaviti u svim knjižarama Laguna širom Srbije, ali ako više preferirate kupovinu iz udobnosti svoje fotelje, dostupan vam je i zvanični sajt.  Cena knjige iznosi 799 dinara, a uvek možete iskoristiti popust kao član njihovog široko omiljenog Kluba čitalaca i uživati u dodatnim pogodnostima.

Čija sudbina vas je u ovom remek-delu izistinki dotukla i navela na određena, tematska razmišljanja? Uživajte u istom jer zbog ovakvih knjiga, lepota čitanja će uvek biti aktuelna.

 
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap