Toma (2021) - Film | Repertoar | Toma Zdravković
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Toma (2021)

Toma

Režija: Dragan Bjelogrlić


Toma – jedinstveno ime naše kulture.


Tačno trideset godina od smrti vrhusnog umetnika, na bioskopski repertoar stiže film o njegovom životu. Kada se sagledaju sve činjenice, ne postoji sumnja da u našoj kulturnoj sferi postoji neko čiji je život više filmski od njegovog. Toma Zdravković je i danas primer posebnog pevača i umetnika.

Kada neko ima toliko legendaran status u našem društvu, potrebna je velika hrabrost za stvaranje biografskog filma. Tu odgovornost na sebe je preuzeo Dragan Bjelogrlić, reditelj i koscenarista filma, zajedno sa timom koji čine Nikola Pejaković i Maja Todorović (scenario) i Zoran Lisinac (reditelj i koscenarista). Prethodna dela ovih filmskih stvaralaca ulivaju poverenje da će ovaj težak zadatak uspešno izvršiti.

Film ‘Toma’ sadrži dve linije radnje. U jednoj, smeštenoj u 1991. godinu, pratimo razvoj odnosa Tome i doktora koji započinje njegovo lečenje. Druga linija prati pevačev život, od detinjstva u Pečenjevcu, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić koje će presudno uticati na njegovu karijeru ali i na privatni život. Tokom priče o Tominim slavnim danima, podsetićemo se i na druge velike umetnike tog vremena, kao što su Zoran Radmilović, Mika Antić, Kemal Monteno, Dragan Nikolić, Tozovac i drugi.

U glumačkom smislu, najveći izazov i naslovnu ulogu dobio je Milan Marić. U ovom, skoro dvoiposatnom ostvarenju, između ostalih učestvuju i Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Milena Radulović, Paulina Manov, Vojin Ćetković, Nebojša Ilić, Boda Ninković, Radomir Nikolić, i u ulozi Tomine majke, Mirjana Karanović.

Toma Zdravković se za sva vremena izdvojio kao umetnik kojeg ne pamtimo samo po njegovom stvaralaštvu, već i po tome kakav je čovek bio. Njegova boemska duša, koja se jako oseća u muzici koje je stvarao i pevao, dala je poseban ton i njegovom životu i njegovim pesmama. Zbog toga, gotovo je nemoguće svrstati ga u neki žanr, Toma je postao žanr za sebe i jedinstveni umetnik.

Od 16. septembra u bioskopima ćete imati priliku da pogledate da li se duša takvog čoveka može preneti na filmsko platno.

 

Prepoučujemo

18

jun

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

09

maj

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap