Sofijin svet - Justejn Gorder | Knjige | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Justejn Gorder

Sofijin svet


„Ono što je sjaj sunca za crnu zemlju, to je istinito prosvećenje za decu zemlje.“ N.F.S Gruntvig


Neke knjige su toliko lepe, a tematika vanredno neobična, pa ih je vrlo lako preporučiti drugima. Tako je i slučaju fantastičnog romana Sofijin svet, Justejna Gordera (Sophie’s World – Jostein Gaarder). Ovaj norveški mag pisanja jedan je od najomiljenijih ne samo evropskih, već i svetskih pisaca koji je sav svoj talenat preneo na papirne stranice.

Iako je po vokaciji diplomirani filozof, Justejn Gorder ima istinsku strast prema književnosti. Do sada je objavio veliki broj knjiga i kratkih priča, a među njima su  ‘Misterija pasijansa’, ‘Maja’, ‘Devojka sa pomorandžama’, ‘Zamak u Pirinejima’, ‘Božićna misterija’, kao i ‘Magična biblioteka Bibi Boken’ (koju je napisao zajedno sa Klausom Hagerupom).

Zasigurno, njegovo najpoznatije delo je upravo ovaj roman o istoriji filozofije, koji je držeći se aktuelnih raspoloživih podataka, preveden na preko pedeset jezika, odštampan u dvadeset šest miliona primeraka, a u Nemačkoj je primera radi, prodat u tri miliona primeraka. Njegova supruga Siri Danevig i on su zajedničkim snagama ustanovili priznanje ‘Nagrada Sofija’ koje se svake godine u isto vreme svečano dodeljuje ustanovama koje doprinose očuvanju životne sredine. Zašto je roman ‘Sofijin svet’ toliko omiljen među svim generacijama?

Zamislite da monotonu tematiku (poput filozofije) ipak prikažete na drugačiji način. To radite kroz zagonetke, mozgalice i detektivske priče. U središtu romana je mlada Sofija, devojčica nemirnog i radoznalog duha, koja jednog dana prima neobičan poklon – pisma i papire i tako neočekivano postaje učenica tečaja o istoriji filozofije. U taj šaren svet je vodi profesor filozofije Albert Knok.

Na pitanja “Ko si ti?“, “Kako je nastao svet?“, “Kako su nastale svetske religije i filozofski pravci?“ su dati imresivni odgovori i čini se da je to jedan od razloga tolike popularnosti ove vanvremenske sage. Svako će nakon čitanja knjige imati sopstvene zaključke, a jedan od njih jeste da je sve plod svačije mašte. Uči nas svesnosti o sebi i našem okruženju. Tera nas na akciju i pozitivno delovanje.

Roman ‘Sofijin svet’ je sa razlogom prikazan kao knjiga o Alisi u zemlji filozofskih čuda. Koje je vaše mišljenje o njoj?

 
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap