Knjiga: Semper idem - Đorđe Lebović | Laguna
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Đorđe Lebović

Semper idem


Knjiga za koju postoji mišljenje da je prvo remek-delo srpske književnosti u XXI veku.


Knjige su čuvari uspomena, osećanja i nekih davnih vremena. Semper Idem, Đorđa Lebovića je prevashodno antologijsko prozno delo savremene srpske književnosti. Bolje rečeno – savremeni klasik koji mora postati deo vaše čitalačke rutine, ukoliko već niste imali prilike da uživate u njemu. 

Knjiga je okarakterisana kao porodična hronika, fikcija, memoarska proza i avantura. Nezaboravna je i kvalitetna na toliko nivoa. Autentično iskustvo iz ratnih vremena i briljantna razmišljanja svakog lika su samo delić onoga što ovaj roman čine vrhunskim. 

 

„Plakao sam bez glasa. Prvi put. Tetka je obazrivo uzela dlan moje ruke kao da se nečeg boji, a zatim ga čvrsto stegla, tada sam se osećao kako mi se vraća snaga. Zahvalno sam se osmehnuo, da je makar osmehom nagradim, a ona mi je uzvratila. Tog trenutka, posmatrajući njen prelepi osmehnuti lik, bio sam siguran da pored mene sedi anđeo.“ – Đorđe kao dečak u romanu

 

Dijalozi su fenomenalno kreirani. Štaviše, iako knjiga obrađuje potresnu temu, humor je čini podnošljivijom za čitanje. Glavni protagonista odrasta okružen ljubavlju, gorčinom i tradicijom; on je pametan, lojalan, snalažljiv i detaljan. U detinjstvu uči sve važne životne lekcije koje su neophodne kako bi se završio životni fakultet, a kroz 500 stranica ove sage iznova učimo o ljudskosti. Takozvana Plava sveska je njegov saputnik kroz sve loše i dobro, a pogotovo kada mu baka jednom prilikom ispred somborske crkve kroz natpis ‘Semper Idem’ objašnjava njegovo značenje, a to je da zlo uvek isto, kroz vremena i prostor.

Cena knjige iznosi 1299 dinara, ali ukoliko iskoristite Lagunin članski popust, pogodnosti su veće. Benefite ćete ostvariti putem zvaničnog sajta ili direktnom kupovinom u Laguna i Delfi knjižarama širom Srbije. 

Đorđe Lebović je jednom prilikom izjavio: „Sloboda nije u tome da čovek može da radi ono što hoće, već u tome da ne mora da radi ono što neće.“ I to je potpuna istina. Samo nam je potrebno malo da je razumemo. I zato je knjiga ‘Semper idem’ toliko neprocenjiva za srpsku kulturnu baštinu. Uživajte u njenom čitanju!

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap