Rani slučajevi Herkula Poaroa | Agata Kristi | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Agata Kristi

Rani slučajevi Herkula Poaroa


Koliko znate o jednom od najsimpatičnijih književnih likova?


Herkul Poaro je najpoznatiji detektiv druge polovine dvadesetog veka. Prepoznatljiv lik predstavljen je publici pre tačno 100 godina, ali i danas uživa veliku popularnost. Genijalnog belgijskog detektiva osmislila je čuvena Agata Kristi, a čitaoci su ga upoznali u stranicama njene prve objavljene knjige ‘Tajanstveni događaj u Stajlsu’.

Agata Kristi je odličnim detektivskim pričama zaslužila titulu „kraljice zločina“. Knjiga Rani slučajevi Herkula Poaroa je samo jedan od 66 krimi romana kojih je, uz nekoliko zbirki kratkih priča, objavila u svojoj dugoj karijeri. Među tim delima je i Ubistvo Rodžera Akrojda, knjiga koja je proglašena za najbolji krimi roman svih vremena. Zbog velikog književnog doprinosa, Britanska monarhija ju je odlikovala titulom Dame.

Knjiga Rani slučajevi Herkula Poaroa je priča o njegovim počecima i putu kojim je prošao dok nije zaslužio ugled vrhunskog detektiva. Tu priču ispričaće nam njegov prijatelj Kapetan Hejstings. Osamnaest slučajeva, među kojima su pljačke, kidnapovanja i naravno ubistva, opisana su u ovom delu. Herkul Poaro je i tada odisao samouverenošću i oštroumnim zaključivanjem kojim je rešavao slučajeve.

Herkul Poaro je u književnim delima živeo od 1920. do 1975. godine. Međutim, njegov lik je zahvaljući popularnosti i uspešnosti doživeo različite interpretacije i u drugim vidovima umetnosti. Pored života na pozorišnim scenama i u brojnim radio dramama, briljantni detektiv je ekranizovan u nekoliko filmova i televizijskih adaptacija.

Najdugovečnija adaptacija je britanska televizijska drama ‘Poaro’, koja je prikazivana gotovo četvrt veka. U svih 70 epizoda u glavnoj ulozi briljirao je Dejvid Suše (David Suchet), a njegova pojava je kod publike postala identifikacija ovog književnog lika. Tokom godina, veliki broj glumaca je nosio prepozantljive brkove, mašnu i štap, ali uspeh serije i sjajna gluma je gledaocima u pamćenje zauvek urezala Dejvidov lik.

Knjiga ‘Rani slučajevi Herkula Poaroa’ vam je na raspolaganju na policama i sajtu knjižare Laguna. Ubeđeni smo da ne postoji čitalac koji nije upoznao bar jednu od zanimljivih i napetih priča iz pera Agate Kristi. Ne postoji sumnja da ovo delo neće ispuniti vaša očekivanja.

 
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap