Prohujalo sa vihorom - Margaret Mičel | Knjiga
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Margaret Mičel

Prohujalo sa vihorom


Komedija je mnogo teža od tragedije, i mnogo bolji trening, ja mislim. Mnogo je lakše naterati ljude da plaču nego da se smeju.Skarlet O’Hara


Neki klasici su bezvremeni. Postojani i omiljeni. Zbog takvog štiva smo postali mudriji, trezveniji i svesniji svojih vrlina i mana. Takvim knjigama ćemo se uvek vraćati bez obzira kad su nastale. Jedna od njih je Prohujalo sa vihorom, velike Margaret Mičel.

Čini se da su srpski čitaoci jedva dočekali reizdanje ovog svetskog bestselera. I čini se da popularnost Skarlet O’Hare ne jenjava, naprotiv, postala je reper mnogim pripadnicama lepšeg pola koje su iz sopstvenog ljubavnog života izvukle brojne pouke. ‘Prohujalo sa vihorom’ je neprikosnoveno štivo. Na prvo čitanje dobija karakteristike ljubavnog romana, ali je mnogo više od toga.

Ovo je prvi i jedini roman Margaret Mičel, a prema mišljenju mnogih – jedini i neprevaziđeni u celokupnoj američkoj književnosti, preveden na više od 30 jezika i Brajevu azbuku, a prodat u 30 miliona primeraka. Objavljen je 1936. godine, a godinu dana nakon toga dobija Pulicerovu nagradu. Posle Biblije, postala je najčitanija knjiga u Sjedinjenim Američkim Državama. Takođe, istoimeni film snimljen 1939. godine po scenariju Sidnija Hauarda, dobitnik je čak osam Oskara, nalazi se na IMDB listi najboljih filmova ikada i smatra se najkomercijalnim filmskim ostvarenjem svih vremena. A i dalje obara rekorde. 

Južnjačka lepotica Skarlet O’Hara kako i sam početak knjige objašnjava nije bila lepa, ali bi je ljudi ipak primećivali. Bledozelenih očiju i belog tena bila je predmet žudnje mnogih radoznalih prolaznika i usputnih stranaca. Navika da dobije šta god poželi, sebična u svojim prohtevima, nesvesno povređuje ljude oko sebe. I čini se da sve konce drži u svojim rukama. Sve dok ne upozna beskrajno harizmatičnog Reta Batlera. I tu njihova priča dobija na značaju za sve čitaoce koji su se do kraja upustili u ovu fantastičnu avanturu. 

Svoj primerak konačno možete imati u kućnoj biblioteci i to kupovinom na zvaničnom sajtu Vulkan izadavaštva (po sniženoj ceni) ili direktnom kupovinom u svim Vulkan knjižarama po ceni od 1990 dinara

Saga između Skarlet i Reta trajaće večno. Bez obzira na vremensku instancu, godine ili naša shvatanja o ljubavi. Da li se slažete sa ovom tvrdnjom?

 
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap