Pozorište u Srba u 19. i 20. veku - Virtuelna izložba | Muzeji | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
MPUS

Pozorište u Srba u 19. i 20. veku – Virtuelna izložba

POGLEDAJ IZLOŽBU


Kako je izgledala pozorišna umetnost Srba pre dva veka? Saznajte u nastavku!


Verujući da će kultura (između ostalog) spasiti svet, na pojedincima je da tu istu kulturu sačuvaju od zaborava. Brojne institucije u našoj zemlji se trude da našu i njihovu baštinu promovišu na najlepši i najoriginalniji mogući način. Među njima je i Muzej pozorišne umetnosti Srbije.

Sigurni smo da ste pored ove neobične građevine na Dorćolu prolazili više puta, ali niste znali kome ili čemu je posvećena. One starije generacije sećaju se čuvene fotografije iz 1982. godine koju je krasila šarmantna pojava velikog Mije Aleksića i kolektiva ove zajednice. Baš ta zgrada koja nosi status ustanove kulture od nacionalnog značaja čuva brojne tajne, anegdote i sve one lepe uspomene iz sveta glume.

Muzej pozorišne umetnosti Srbije se pridružila i ostalim muzejima u želji da njihov sadržaj bude dostupan svima. Virtuelna izložba Pozorište u Srba u 19. i 20. veku predstavlja jednu zanimljivu šetnju kroz istoriju ove umetnosti na neobičan način upotpunjenom zanimljivim činjenicama i sačuvanim fotografijama.

Da li ste znali da je prva pozorišna predstava u Srbiji izvedena daleke 1835. godine u Kragujevcu? Da li znate da je Joakim Vujić, koji važi za oca srpskog pozorišta upravo u ovom srpskom gradu priređivao predstave na dvoru Kneza Miloša?

U organizaciji izložbe ‘Pozorište u Srba u 19. i 20. veku’ učestovala je, između ostalih, i Irina Stojković Kikić, bibliotekar-kustos Muzeja koja je svu građu ove velelepne institucije uspela da sažme na jednom mestu, a koja će biti zabavna svim posetiocima. Saznaćete zbog čega je bilo specifično Leteće diletantsko pozorište, odnosno prva južnoslovenska profesionalna pozorišna grupa, a bićete i upoznati sa postojanjem neobičnog Teatra na Đumruku koji je osnovao Atanasije Nikolić 1841. godine.

Ovaj pozorišni putopis biće dostupan dokle god bude postojala potreba za ovakvim edukativnim pričama o strani teatra koja je malo poznata javnosti. Sigurni smo da ćete nakon virtuelne izložbe ‘Pozorište u Srba u 19. i 20. veku’ želeti da posetite Muzej pozorišne umetnosti Srbije u Gospodar Jevremovoj 19 i uživati u svim postavkama.

 
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap