Knjiga: Osmica - Rumena Bužarovska | Booka
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Rumena Bužarovska

Osmica


Knjiga toliko drugačija od ostalih.


Svako vreme je idealno za čitanje knjige, zar ne? Bez obzira na trenutnu lokaciju, vremenske prilike ili atmosferu, uživanje u omiljenim stranicama je uvek zagarantovano. Postoji određena doza zadovoljstva kada se na našim policama pojavi štivo koje je nastalo od strane pisaca koji se nalaze u našoj neposrednoj okolini, a za koje nismo znali da poseduju neverovatan talenat. Jedna od njih jeste i Rumena Bužarovska koja svojom knjigom Osmica pomera čitalačke univerzume.

Ova makedonska spisateljica je definitivno osvojila prostor bivše Jugoslavije. Njena mašta kao i fantastično umeće da svoje likove učini realnim su neosporni. Sve priče koje je do sada napisala su slične, ali su zapravo intimne, porodične priče koje u isto vreme održavaju društvene tokove.

Bužarovska je rođena 1981. godine u Skoplju, predaje američku književnost na Filološkom fakultetu, a stipendista je brojnih evropskih i internacionalnih programa. Do sada je objavila sjajne knjige poput Žvrljotine (2007) i Osmica (2010) koje su prethodile zbirki priča Moj muž (2014), a koja je bila uzor za adaptaciju istoimene predstave u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

„Ljudi zaista često govore u klišeima, a kada jednu istu stvar ponavljaju dovoljno često, ona postaje društvena norma, koja obično nema veze sa stvarnošću. Kada to ironično primetiš i predstaviš, da, to bude smešno.“ – Rumena Bužarovska

Osmicu čine kratki odlomci iz života žena različitih životnih doba, kao i njihovi intimni uvidi u psihu, odnose sa drugima, sa posebnim akcentom na odnose moći između dve i više individua. Ove priče su prepune inteligentnog humora, a i težnje da čitalac ostane do kraja uz junake jer neizdrž za otkrivanjem istine je preveliki. U svakoj priči ćete se na ovaj ili onaj način pronaći i nećete znati do kraja šta da očekujete. U tome je čar Bužarovske – njena mestralna sposobnost da uključi sve emocije i da vas kroz takav rolerkoster pošteno izvoza.

Svoj primerak ove knjige možete nabaviti na zvaničnom sajtu izdavača Booka ili direktno u njihovim knjižarama u Beogradu (Cara Lazara 12, Cara Dušana 6 i Bulevar kralja Aleksandra 92). Uživajte u čitanju!

 
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap