Knjiga: Ne daj mi nikada da odem - Kazuo Išiguro
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Kazuo Išiguro

Ne daj mi nikada da odem


Neobičan roman sa posebnom tematikom.


Neke knjige nisu ono što na prvi utisak izgledaju. Takve knjige su obično fantastične u svojoj tematici, odabiru likova i vremenu u kojem su pisane. Zbog toga se o određenim piscima čuje tek kada takve bestselere objave tiho, bez ikakve pompe, ali izazovu oduševljenje pri prvom čitanju. Jedan od takvih laureata jeste i Kazuo Išiguro koji je stekao internacionalnu slavu romanom Ne daj mi nikada da odem, za koju je, između ostalog, dobio i Nobelovu nagradu za književnost. 

Te 2017. godine, umetnički svet nije ni sumnjao u maestralnost ovog pisca japansko-britanskog porekla, koji svojim majstorskim stilom uspeva da očara čitavu planetu. Ipak, izdavačka kuća Dereta je prepoznala kvalitet i do sada objavila šest knjiga, a među njima i ovaj savremeni klasik iz 2005. godine. Već dugi niz godina drži titulu jednog od najboljih romana ikada napisanih, a po njemu je i 2010. godine snimljen istoimeni film (Never let me go) sa Kirom Najtli i Endrjuom Garfildom u glavnim ulogama.

Na pitanje da li smo na korak od zastrašujućeg sveta prikazanog u ovom romanu, postoje ne samo iscrpni odgovori, već brojne kritike i razmišljanja. I ovo nije štivo koje ćete sa tolikom lakoćom pročitati, a da se posle svake rečenice ne zapitate o smislu pročitanog. Knjiga ‘Ne daj mi nikada da odem’ može da se okarakteriše kao naučnofantastičan i distopijski roman, sa ljubavnom tematikom. Ljubavni trougao koji čine Rut, Kejti i Tomi je prvenstveno povezan prijateljstvom i željom za velikom i preko potrebnom bliskošću.

Ono zbog čega ćete zavoleti Kazuov stil pisanja krije se u činjenici da je običnim jezikom i bez uvijanih, teško deskriptivnih rečenica uspeo da opiše jedan svet. Toliko nama dalek, a toliko prisutan u našim razmišljanjima. Ne smemo vam otkriti zbog čega je toliko intrigantan, osim činjenice da u epicentar stavlja ljudsko biće. Sa svim svojim vrlinama, mana i sposobnošću da se izbori za sebe.

Svoj primerak klasika ‘Ne daj mi nikada da odem’ možete nabaviti u svim knjižarama Dereta po ceni od 1320 dinara, ali ukoliko ga kupujete na njihovom zvaničnom sajtu onda ostvarujete posebne pogodnosti. 

Uz pomoć ovakvog jednog štiva naučićete mnogo o sebi i koliko smo zapravo srećni zbog naše pružene slobode. Uživajte!

 

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

17

maj

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap