Naš muzej filma - Jugoslovenska kinoteka | Izložbe | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
 • Ovaj događaj je prošao.
Jugoslovenska kinoteka

Naš muzej filma


Filmovi iz fonda kinoteke dostupni su i onlajn.


Sedma umetnost je uvek na ceni, bez obzira koliko vašeg slobodnog vremena izdvajate za gledanje filmova. Sa akcentom na domaću kinematografiju, Jugoslovenska kinoteka u Beogradu je bila i biće entitet od velikog istorijskog i kulturnog značaja za našu zajednicu. Toliko uspomena, prošlosti, osmeha i tajni čuva ova institucija. Kao jedan od osnivača i stalnih članova Međunarodne federacije filmskih arhiva, Kinoteka je do dana-današnjeg ostala centralna ustanova zaštite kulturnih dobara, odnosno filmske građe. Slaveći veliki jubilej – 70 godina od osnivanja, pripremljena je i značajna manifestacija.

Pod nazivom Naš muzej filma, svečano je otvorena stalna postavka Jugoslovenske kinoteke. Obuhvata period čak od predistorije filma pa sve do 20. veka, kada su veliki uspeh doživeli filmovi snimani u nekoliko istorijskih epoha: iz perioda Prvog i Drugog svetskog rata, postojanja Kraljevine Jugoslavije, pa potom Kraljevine Srbije, Kraljevine SHS sve do momenta kada je sedma umetnost zacementirala svoje korene.

Akcenat je stavljen na interaktivnost izložbe, pogotovo na brojne scene iz klasika koje svi volimo da pogledamo s vremena na vreme. Na dva nivoa se nalaze eksponati koji su po svojoj kulturnoj vrednosti i te kako vredni za naše društvo u celini. Isto tako, organizatori izložbe ‘Naš muzej filma’ se ponose i Carskom panoramom, specijalnom mašinom za gledanje trodimenzionalnih filmova iz 1880. godine. Beograd na filmu u međuratnom periodu zauzima poseban izložbeni prostor, a prvi sprski film Karađorđe iz 1911. godine je deo naše baštine kojom se izuzetno ponosimo.

Cena ulaznice ne samo za bioskopske projekcije, već i za stalne postavke iznosi 250 dinara, s tim što postoje brojne pogodnosti za sve članove kulturnih institucija (muzičkih fakulteta, muzeja i ostalih). Radno vreme biletarnice u Uzun Mirkovoj je od 10h do 21h, ponedeljkom je stalna postavka zatvorena za posetice.

Šta vam se najviše svidelo i šta biste izdvojili iz izložbe Jugoslovenske kinoteke, ‘Naš muzej filma’? Legati Ljubiše Samardžića, Milene Dravić, Dragana Nikolića i Pavla Vuisića su samo delić fantastičnog sadržaja koji vas čeka na ovom mestu. Uživajte!

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

28

mart

Prepoučujemo

15

april

  Prijavi se na newsletter

  1 Komentar o “Naš muzej filma

  1. Nestabilni – netacni termini, loša informisanost u medijima, na licni upit, u objektu ili na tel.. za info.. osoblje needukovano, primitivno, neljubazno,

  Ostavi komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap