Na kafi kod kneginje Ljubice - Muzej grada Beograda | Repertoar.rs
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Muzej grada Beograda

Na kafi kod kneginje Ljubice


Doživljaj koji je već postao kulturno dobro Beograda.


Autentičnost srpskih umenika se ogleda u činjenici da neko umetničko delo ili zdanje učine još originalnijim. Srpska istorija osim što je bila burna, istovremeno je bila i jeste prebogata ličnostima koje su zadužile određenu epohu. Isto tako, često umemo da zaboravimo i heroine koje su stajale rame uz rame sa najboljima i tako obojile delić doba u kojem su živele. Jedna od njih jeste neustrašiva kneginja Ljubica, supruga Miloša Obrenovića.

Na kafi kod kneginje Ljubice je predstava koja je za kratko vreme osvojila srca ne samo stanovnika prestonice, već i velikog broja turista.

Ova monodrama je nešto jedinstveno. Predstavlja prvi muzejski teatar kod nas koji je nastao 2009. godine i od tada se izvodi u prostorijama očuvanog Konaka kneginje Ljubice. Svi posetioci kao „gosti“ kneginje Ljubice će čuti njenu tešku, ali borbenu ispovest, o složenom odnosu sa svojim suprugom Milošem Obrenovićem i kako je vaspitavala svoju decu. Monodramu izvodi Nataša Popovska, viši kustos Muzeja grada Beograda, koja je ujedno i autor teksta i scenarija. 

Predstava ‘Na kafi kod kneginje Ljubice’ na srpskom jeziku se održava u glavnoj prostoriji Konaka kneginje Ljubice u dva redovna termina – svake druge i četvrte nedelje u mesecu od 14 časova. Monodrama traje sat vremena, ali imaćete utisak da ste u toj vremenskoj instanci proživeli i preživeli čitavu jednu epohu. Dok slušate biće vam servirana kafa skuvana na starinski način, poslužena u fildžanima i sa komadićem ratluka.

Obići ćete svaku prostoriju i saznati neobičnosti vezane za život naše kneginje. Nakon završene predstave, moći ćete da obiđete ceo Konak i pogledate stalnu izložbenu postavku Enterijeri beogradskih kuća 19. veka. Broj mesta je ograničen na 30 osoba po terminu, a preporučuje se osobama starijim od 10 godina. Jedinstvena cena ulaznice iznosi 450 dinara, a možete ih kupiti direktno na blagajni Konaka u ulici kneza Sime Markovića 8 ili posredstvom Tickets servisa.

Originalnost ne poznaje granice, pogotovo kad je reč o umetnosti. Sigurni smo da vas ovakav vid kreativnog dešavanja neće razočarati.

 
Na kafi kod kneginje Ljubice (mgb.org.rs)
Na kafi kod kneginje Ljubice (mgb.org.rs)
Na kafi kod kneginje Ljubice (mgb.org.rs)
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

17

maj

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap