Mihajlo Pupin - Virtuelni muzej | Muzeji | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Obrazovno istraživačko društvo Mihajlo Pupin

Mihajlo Pupin – Virtuelni muzej


Mihajlo Pupin – koliko vam znači to ime?


U istoriji našeg naroda postoji mnogo ličnosti koje su nepravedno zapostavljene ili potcenjene. Nekada je to zbog našeg nedovoljnog znanja, nekada zbog političkih razloga, a za neke ne postoji pravo opravdanje. Među takvima izdvaja se naučnik koji je preminuo pre više od 80 godina, a mi smo tek nedavno počeli da shvatamo značajnost njegovih dela i odajemo počast kakvu zaslužuje.

Mihajlo Pupin je jedan od najvećih sprskih naučnika. Međutim, kada se sagledaju sva njegova dostignuća postaje jasno da ga nije moguće opisati samo jednim zvanjem. Za života predano i uspešno je zalazio u različite sfere. Danas ga pamtimo kao pronalazača, fizičara, univerzitetskog profesora, pa i književnika. Spisak njegovih dostignuća deluje beskrajno. Koliko je priznat najbolje govori činjenica da je proglašen za počasnog doktora čak 18, uglavnom američkih, univerziteta.

Školovanje i naučni rad u više evropskih zemalja i Sjedinjenim Američkim Državama nije umanjiilo njegovu ljubav prema otadžbini. Dobar pokazatelj koliko mu je ona značila jesto što je prezimenu dodao odrednicu Idvorski, prema banatskom selu u kojem je rođen. Ipak, istinski patriotizam je dokazao delima, kada je to bilo preko potrebno. Kao počasni konzul Srbije u SAD istakao se zalaganjem i svesrdnim pomoganjem narodu kojem pripada, i to u najtežem periodu – tokom i nakon Prvog svetskog rata.

Mihajlo Pupin – virtuelni muzej

Idvoru je ostavio zadužbinu koja je danas deo muzejskog kompleksa. U danima kada nismo u mogućnosti da ga posetimo uživo, značajno iskustvo možemo doživeti i vituelnom posetom. Klikom na podnaslov ili baner ispod teksta možete posetiti muzej, a na raspolaganju su vam i kompletan zavičajni kompleks, posebna izložba Pupin i Tesla, kao i arhiva slavnog naučnika.

Obrazovno istraživačko društvo Mihajlo Pupin je 2011. godine započeo takozvanu medijsku pupinizaciju. Više stotina televizijskih i radio emisija, desetine članaka u štampanim medijima i na internetu doprinelo je prepoznavanju njegove zaostavštine u široj javnosti. U prethodnoj deceniji naš odnos prema ovom izuzetnom čoveku krenuo je uzlaznom putanjom ka nivou koji je potreban.

Smatramo da smo u obavezi da taj cilj dostignemo što pre. Mihalo Pupin je to davno zaslužio.

 

#ostanikodkuće

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

28

mart

Prepoučujemo

15

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap