Male žene | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Little Women

Male žene

Režija: Greta Gervig


U novu 2020. godinu, ući ćemo u velikom stilu.


Klasik svetske književnosti čijim se stranicama vraćamo čak i 150 godina nakon prvog objavljivanja će konačno obojiti bioskopska platna širom sveta. Male žene su postale evergrin koje generacije žena obožavaju i prenose drugim damama koje žele da se vrate knjigama koje su po svim kriterijumima biseri savremene proze.

Ovo će biti osmi put po redu da će na velikom platnu biti prikazana priča koja prati događaje u Novoj Engleskoj nakon Američkog civilnog rata. Međutim, ono što ovu ekranizaciju izdvaja od ostalih jeste fantastična glumačka postava. Nju, između ostalih, čine i: Ema Votson (naša omiljena Hermiona iz blokbastera Hari Poter), Meril Strip, Lora Dern, Elajza Skanlen, Florens Pju, Timoti Šalme i Serše Ronan u ulozi nezavisne i temperamentne Džo.

Režiserka filma, Greta Gervig, ističe da je kroz film istakla ono bitno – borbu mladih dama da uprkos svim normama tadašnjeg društva ostanu svoje, pametne, brižne i srdačne. Lujza Mej Olkot, autorka ovog bestselera je Male žene napisala 1868. godine, a njegov nastavak Dobre supruge se smatraju jednom celinom u okviru koje se vidi transformacija ovih individua od devojčica do odraslih, mladih žena. Jedan od razloga zašto su obožavani knjiga i film, jeste što će se svaki čitalac, a kasnije i gledalac identifikovati sa bar jednom od četiri devojčice.

Vreme jednog građanskog rata je test za porodični život četiri sestre, a svaka od njih je posebna i autentična. Meg, Džo, Bet i Ejmi se drže u svim nevoljama, avanturama i teškim trenucima, uz podršku svoje jake i autoritativne majke. U Americi XIX veka, žene su vodile računa o kompletnom domaćinstvu, uključujući i potrebe svog muža i dece. Od nje se od starta očekivalo da bude predusretljiva, ljubazna i pristojna. Istoimeni knjiga i filma izlaze iz okvira standardnog, a to je jedan od razloga zašto je Lujza Mej Olkot toliko poštovana.

U domaćim bioskopima, film Male žene će početi sa prikazivanjem 23. januara, a verujemo da ćete uživati tokom svih 134 minuta emitovanja. Štaviše, preporučujemo vam da pre odlaska u bioskop obavezno još jednom prelistate stranice ovog čuvenog klasika. Objedinjene Male žene i Dobre supruge u lepom redizajniranom izdanju možete pronaći u sklopu izdavačke kuće Laguna.

 

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap