Knjiga: Mala knjižara u Parizu - Nina Džordž | Knjige | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Nina Džordž

Mala knjižara u Parizu


Postoje knjige koje se pročitaju, a njihov sadržaj vremenom zaboravi. A postoje i one druge.


Da li možete ovog momenta da nabrojite barem pet knjiga koje su vas ostavile bez daha odmah pri prvom čitanju? Da li one spadaju u takozvano “lako štivo“ ili pak za vas predstavljaju prekretnicu u čitalačkoj rutini? Postoje, između ostalog, i one knjige koje za svakog čitaoca budu neka vrsta putovanja. Tako je i slučaju romana Mala knjižara u Parizu, nemačke spisateljice Nine Džordž, koja je godinama unazad pisala pod pseudonimom Ana Vest.

Beskrajno šarmantna i neočekivano lepa su prvi komentari nakon završetka čitanja ove knjige. Pisana proza poput ove je zapravo dokaz da knjige jesu beg od stvarnosti, putovanje obojeno maštom i divnim osećanjima. Radnja knjige je donekle očekivana, ali što dublje nastavljate sa čitanjem, uviđate genijalnost teme i talenat pisca. Zapravo, nekoliko faktora odlučuje o izvanrednosti ovog dela iz 2013. godine.

Mesje Perdu je sinonim za dobrotu. On je sve ono što bismo poželeli u jednoj poštenoj, pravdoljubivoj i skromnoj osobi. On je omiljeni knjižar svih nas, koji krije jednu tajnu. Ta tajna je obeležena bolnim sećanjem na ženu koju je ludo voleo i koja ga je ostavila bez ikakvog objašnjenja.

 

„Mislim da sam sva svoja osećanja naučila iz knjiga. Kroz njih sam više volela, smejala se i znala više nego ikada u svom nepročitanom životu.“

 

Srž knjige ‘Mala knjižara u Parizu’ nije potraga za njom, već njegov pristup životu, ljubavi, prijateljstvima i čitanju. On je vlasnik omiljene pariske knjižare koja je neobična po svom enterijeru i posetiocima. Bez obzira da li svog kupca poznaje ili ne, u stanju je da “na prvu loptu“ oceni koja knjiga je idealna za njega. Uvek ima mudar savet, a njegove umotvorine se prenose širom Francuske. Sa svojim pomoćnicima i prijateljima, Maksom Žordanom i Salvatoreom Kuneom, kreće u avanturu za koju nije siguran konačan ishod.

Kako sam Perdu kaže: „Čitanje je putovanje bez kraja. Dugačko, čak večno putovanje, na kome čovek postane milostiviji, čovekoljubiviji i pun ljubavi.“ To je zaista tačno, a u knjizi ‘Mala knjižara u Parizu’ ćete pronaći veliki broj mudrosti koje ćete sa zadovoljstvom prepričavati. Uživajte!

 
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap