Let iznad kukavičjeg gnezda | Predstava | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Dejl Vaserman

Let iznad kukavičjeg gnezda

Režija: Žanko Tomić


Ovu predstavu, pored više od 200 izvođenja, karakteriše i prisustvo velikog Dragana Bjelogrlića u glumačkoj postavi.


Let iznad kukavičjeg gnezda je klasik. Sa velikim K. Prvo izvođenje se desilo davne 1963. godine na Brodveju sa Kirkom Daglasom u glavnoj ulozi, a potom i 2004. godine sa Kristijanom Slejterom. Kombinacija satire i komedije je nešto što se vezuje za ovaj komad. Konstantna borba za slobodu duha prati celu predstavu, a verujemo da ćete nakon nje biti podstaknuti razmišljanjima o istoj.

Srpska premijera u BDP-u je odigrana 2005. godine, a reditelj Žanko Tomić je okupio sjajnu glumačku postavu, čine je:
Dragan Bjelogrlić – Rendl Mekmarfi
Predrag Bjelac – Poglavica
Milutin Mima Karadžić – Čezvik
Milan Čučilović – Dejl Harding
Jovo Maksić – Skanlon
Mladen Sovilj – Martini
Milca Zarić – sestra Rečid

Tu su još i Savo Radović (Rakli), Jana Milosavljević (sestra Flin), Nenad Gvozdenović (doktor Spivi), Vladan Milić (bolničar Voren), Ivan Zablaćanski (bolničar Vilijams), Zoran Đorđević (bolničar Terkl), Maja Ranđić (Sandra) i Anka Gaćeša Kostić (Kendi Star).

Na osnovu knjige velikog Kena Kizija, slavni dramaturg Dejl Vaserman adaptirao je istoimeni roman u predstavu koja se godinama igrala u pozorištima širom Severne Amerike, pa je samim tim svoju popularizaciju doživela i na drugim kontinentima. Sa druge strane, filmska verzija (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) iz 1975. godine, je doživela veliki uspeh i to kroz osvajanje Oskara u nekoliko kategorija (najbolji glumac, najbolja glumica, najbolji film i najbolja režija). Sa razlogom su Džek Nikolson i Lujza Flečer ovaj film vinuli u nebesa.

Tematika dela ‘Let iznad kukavičjeg gnezda’ zapravo je parabola dobra i zla. Poglavica Bromden (Slobodan Boda Ninković), dugogodišnji pacijent za koga veruju da je gluvonem, pripoveda priču o psihijatrijskoj ustanovi kojom upravlja glavna sestra Rečid (Milica Zarić) i za koju važe autoritet i poštovanje od strane svih pacijenata. Radnja dobija svoj zaplet, kada u bolnicu stiže novajlija Mekmarfi (Dragan Bjelogrlić), sitni prevarant koji se bori za slobodu duha i mišljenja. Taj njegov mentalitet boji svakodnevnu rutinu bolnice zbog čega predstava počinje da biva zanimljiva, a ujedno jedna od najposećenijih na repertoaru BDP-a.

Let iznad kukavičjeg gnezda i Beogradsko dramsko pozorište je spoj kakav ljubitelji teatra ne treba da propuste.

 

 
Let iznad kukavičjeg gnezda (bdp.rs)
Let iznad kukavičjeg gnezda (bdp.rs)
Let iznad kukavičjeg gnezda (bdp.rs)

Na Repertoaru

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    2 komentara o “Let iznad kukavičjeg gnezda

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap