Balet: Ko to tamo peva | Narodno pozorište | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Vojislav Voki Kostić

Ko to tamo peva

Režija i koreografija: Staša Zurovac


Baleti su umetnička forma čija popularnost ne jenjava. Tako je i u slučaju dela Ko to tamo peva.


Predstave su tu da nas podsete na važnost umetničkog koncepta u našim životima, a tako je i slučaju baleta. Pogotovo performansa ‘Ko to tamo peva’, baleta na muziku Vojislava Vokija Kostića. Premijera ove predstave izvedena je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 22. decembra 2004. godine.

Po ideji Ljubivoja Tadića, koncept predstave inspirisan je originalnim scenarijom istoimenog filma maestralnog Dušana Kovačevića i reditelja Slobodana Šijana. U premijernoj podeli uloge nose Aleksandar Ilić, Denis Kasatkin, Dejan Kolarov, Duško Mihailović, Nikica Krluč, Goran Stanić, Milan Rus, Dalija Imanić, Mihajlo Stefanović. Svoj autentični deo dali su i Ljupka Stamenovski, Milica Jević, Ida Ignjatović, Branislav Tojagić, Svetlana Marković, Tanja Popović, Ružica Selenić i ostali umetnici.

Prisetite se filma. U kakvom sećanju vam je ostao? Smešnom, tužnom, neshvatljivom, realnom? Zasigurno, komičnom. Takav je i ovaj balet. Glavni koreograf, Staša Zurovac uspeva da kroz ovaj performans dočara silinu priče neposredno pred tragičan događaj, bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. godine. Svetski standard postao je i na našem tlu primenjen – nema glavnih i sporednih uloga jer su apsolutno svi solisti. To već 15 godina unazad dokazuju mladi igrači baleta Narodnog pozorišta. Pisani tragovi govore o tome da je balet, nakon tog 22. decembra 2004. godine postao kulturna tema broj jedan u svim beogradskim pričama i kuloarima. Pogotovo umetničkim. Vojislav Voki Kostić je zbog toga dovoljno ime za sebe. Ako istaknemo činjenicu da je komponovao muziku za preko 70 filmova, 400 pozorišnih predstava, 20 radio drama i 25 televizijskih serija, onda je dovoljno jasno zašto je ovaj muzički virtuoz jedan od zaslužnih za uspeh baleta ‘Ko to tamo peva’.

Neverovatna energija je nešto što opisuje balet ‘Ko to tamo peva’. Ozbiljan koreografski izazov za mladog Zurovca i nova koncepcija su razlozi zašto je sala u sklopu Velike scene Narodnog pozorišta tokom svakog izvođenja dupke puna. I mi vam, ukoliko niste još, toplo preporučujemo da pogledate ovo izvanredno delo, ne zbog drugih, već zbog sebe.

 

 
Ko to tamo peva (narodnopozoriste.rs)
Ko to tamo peva (narodnopozoriste.rs)
Ko to tamo peva (narodnopozoriste.rs)
Ko to tamo peva (narodnopozoriste.rs)
Ko to tamo peva (narodnopozoriste.rs)
Ko to tamo peva (narodnopozoriste.rs)
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

15

april

Prepoučujemo

07

mart

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap