Kad je Niče plakao | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Irvin D. Jalom

Kad je Niče plakao


“Odavno sam naučio da je lakše nositi se sa lošom reputacijom, nego lošom savešću.“


Za ovog autora se kaže da je najbolji pisac među modernim psihoterapeutima, jer je spojio nespojivo – obrnuo je uloge pacijenta (filozofa) i lekara (psihoterapeuta), ali na jedan potpuno inovativan način. To je uradio u svom bestseleru Kad je Niče plakao u kojem razmatra kako bi terapija izgledala da je izmislio Niče, filozof-pesnik, a ne Frojd, lekar-naučnik.

Irvin D. Jalom je jedan od najcenjenijih, živih psihoterapeuta, a kao počasni profesor psihijatrije na Univerzitetu Stanford predstavlja zvezdu vodilju mnogih kako studenata, tako i profesionalaca. Kako sam kaže, u adolescentskom dobu je razvio ideju koje se do dana današnjeg drži, a to je da pisanje romana smatra nešto najbolje što osoba može da radi u životu. Pored ovog bestselera, tematikom grupne terapije bavi se i u knjigama Lečenje Šopenhauerom i Problem Spinoza.

Irvin D. Jalom je za radnju svih njegovih romana izabrao stvarne ličnosti, ali iz druge perspektive. U delu ‘Kad je Niče plakao’, koje je vrlo brzo nakon objavljivanja proglašeno remek-delom, kombinovao je mentalni sklop dve važne istorijske ličnosti: lekara Džozefa Brojera i mladog filozofa Fridriha Ničea. Ova dva intelektualca zapravo se nikad nisu srela u realnom životu, ali Jalomova književna fikcija je utemeljenje brojnih teorija i problema savremenog čoveka.

 

“Što ste manje živeli život, to je veći strah od smrti. Pri tome bežanje nikad nije rešenje jer Bol je tu; kad mu zatvorite jedna vrata, pokucaće na neka druga.“

 

Koliko je neko zaista talentovan, istovremeno vodeći računa o svakom detalju, govori i ovaj prozni dragulj. Irvin D. Jalom je do detalja usavršio svoj stil pisanja, terajući nas da sa svakom novom stranicom saznajemo dostva stvari o sebi, a najviše o odnosima sa drugima. Brojer i Niče se susreću u neobičnim okolnostima – gde jedan drugom pomažu u otkrivanju najdubljih ljudskih tajni. Njihovi razgovori su zlata vredni, a saznanja nemerljiva.

Slobodno možemo reći da je knjiga ‘Kad je Niče plakao’ savremeni klasik na koji niko nije ostao imun. Kvalitetna knjiga koju ne smete izostaviti iz svoje čitalačke rutine.

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

28

mart

Prepoučujemo

15

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap