Ivan Meštrović (1883-1962) - Virtuelna izložba | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Skulpture iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu

Ivan Meštrović (1883-1962) – Virtuelna izložba


Pogledajte virtuelnu turu kroz izložbu Ivan Meštrović (1883-1962).


Usled vanrednog stanja proglašenog zbog pandemije koronavirusa, Narodni Muzej u Beogradu morao je da zatvori vrata svim posetiocima. Mnoge ustanove su se potrudile da i dane koje provodite kod kuće ispunite kulturnim sadržajem. Narodni muzej vam pruža mogućnost da iz svog doma prođete kroz izložbu posvećenu vajaru čije je stvaralaštvo prevazišlo granice tadašnje Jugoslavije.

Ivan Meštrović (1883-1962) – Virteulna izložba

Dovoljno je samo da kliknete na link iznad i naći ćete se u muzeju gde korak po korak možete otkrivati eksponate ove izložbe.

Narodni muzej u Beogradu je od svog otvaranja postao epicenter kulturne energije koja je zahvatila svaku generaciju posetilaca. Štaviše, od momenta ulaska u Veliku dvoranu, ostaćete oduševljeni sadržajem koji je prilagođen svima, a svaki sprat ove monumentalne građevine krije priče i izvanredna dela.

Sam kraj ove godine obeležiće i jedinstvena izložba Ivan Meštrović (1883-1962) posvećena opusu umetnika koji je ostavio trag budućim generacijama. Izložba će trajati će biti dostupan do otvaranja muzeja, to je dovoljno vremena da barem jedno svoje popodne posvetite ovakvoj vrsti umetnosti. Samu postavku čini četrdeset skulptura najistaknutijeg jugoslovenskog vajara, a deo su kolekcije Narodnog muzeja u kojem se čuva čak 80 njegovih radova.

Meštrovićev opus koji je u posedu muzeja čine ostvarenja koja su u relaciji sa herojima, njihovim podvizima i tragedijama koje se spominju u srpskoj narodnoj poveziji. Poseban deo izložbe je posvećen i portretima ličnosti koje su obeležile početak 20. veka, a uključuju prisustvo Kralja Petra, Jovana Dučića, Nikole Pašića i ostalih. Jedno od najstarijih Meštrovićevih dela koje se čuva u Narodnom muzeju jeste ono iz 1908. godine – reljef starog slepog guslara “Umjetnik naroda moga“.

Verujemo da je izložba ‘Ivan Meštrović (1883-1962)’ po svim kriterijumima pun pogodak, jer će vam pomoći da dobijete tražene odgovore, a samim tim i uvid u portret jednog umetnika koji je u tadašnje vreme prevazišao sebe i domene svog izvanrednog stvaralaštva.

 
Ivan Meštrović (1883-1962) (narodnimuzej.rs)
Ivan Meštrović (1883-1962) (narodnimuzej.rs)
Ivan Meštrović (1883-1962) (narodnimuzej.rs)
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap