Knjiga: Islednik - Dragan Velikić | Knjige | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Dragan Velikić

Islednik


Dragan Velikić je s pravom dobitnik književne NIN-ove nagrade, a ova knjiga je dokaz njegovog talenta za pisanje.


Dobre knjige su uvek na ceni. Tako je i u slučaju knjige Islednik, srpskog pisca Dragana Velikića. Nekako postoji uvreženo mišljenje da sva dela svih dobitnika NIN-ove nagrade brzo padnu u zaborav i da taj početni „hajp“ doživljava svoj fijasko kada stigne naredni bestseler.

Međutim, čitaoci ne samo u Srbiji, već i u regionu knjige ovog autora s pravom popularizuju. Zbog kvaliteta njegovih dela koja se neprestano nalaze u vrhu svih besteseler lista, Dragan Velikić je postao sinonim za sve one lepe, nikad zaboravljene stvari i sećanja. Svi će se nakon čitanja ove knjige pronaći u nekoj njegovoj rečenici, misli ili uspomeni.

Radnja knjige ‘Islednik’ se dešava u Budimpešti, gde pisac, glavni akter dobija vest o smrti majke. Ovaj emotivni šok, najgora noćna mora svakog deteta, aktivira Velikića da se vrati nazad u detinjstvo i retrospektivno prebira po onim potisnutim, ali nadasve lepim sećanjima.

 

“Dok smo sestra i ja bili mali, nakon kupanja smo dugo trljali kosu peškirom. Morali smo čitav sat da sedimo pored kaljeve peći, a mama nam je svaki čas rukom prolazila kroz kosu proveravajući koliko je još vlažna. Po ko zna koji put bismo čuli priču kako je u detinjstvu imala drugara koji je jednom mokre kose izašao na mraz, dobio upalu mozga, i posle tri dana umro. Zabranjivala nam je da zimi pričamo na vetru, ili ako već nešto moramo da kažemo, da to činimo kroza zube, slepljenih usana. Na sve strane upozorenja i pretnje. Recimo, ručni sat nikada se ne ostavlja na staklu jer od hladnoće stakla feder može da pukne. Tako joj je navodno rekao urar Maleša.”

 

Ono po čemu je Velikićev stil pisanja prepoznatljiv jeste surova realnost. Sva tugovanja, patnje, radovanja, suze, osmesi i mentalne borbe su opisane ogoljeno i istinito, bez unošenja emotivnih i empatijskih momenata. Književni vremeplov ‘Islednik’ krije mnoge piščeve tajne, koje se postepeno otkrivaju zahvaljujući majci – stubu njegovog života i sinonimu za sve ono što je nevino, nežno i beskrajno lepo.

Koji roman Dragana Velikića ste vi pročitali?

 

Prepoučujemo

18

jun

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

27

jun

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap