Igre gladi: Balada o ptici pevačici i zmiji | Film | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes

Igre gladi: Balada o ptici pevačici i zmiji

Režija: Fransis Lorens


Omiljena distopijska avantura uskoro pred domaćom publikom.


Distopijski žanr (bilo da je u formi knjige ili u formi filma) je uvek privlačio pažnju zbog jedne specifičnosti – mogućnosti da će se izvesni događaji zaista desiti u realnosti ili se već uveliko dešavaju. Zbog toga, publika koja zdušno poklanja pažnju ovakvim delima posvećena je svakom detalju, razgovoru i raspletu, pa ni ne čudi podatak da je distopijski pokret (poznat i kao sajberpank) jedan od najuticajnijih u svetu. Zato ne možemo dočekati da u bioskope konačno stigne preteča popularne franšize pod nazivom Igre gladi: Balada o ptici pevačici i zmiji.

Vratićemo se u daleku prošlost, skoro 70 godina pre održanih nama poznatih Igara gladi, kada ujedno na jutro žetve počinje desetogodišnjica ovog monumentalnog turnira. Osnivač ovog nemilosrdnog turnira, Din Hask odlučuje da sve užase jedne ovakve post-apokaliptične manifestacije pretvori u nezaboravan doživljaj, sa što više žrtava. Podsećanja radi, istoimena knjiga američke književnice Suzan Kolins je privukla pažnju i pre nego što je objavljena 2020. godine, kao svojevrsni “prednastavak“ popularne trilogije Igre gladi (jer su u knjizi opisani događaji prethodili svemu onome o čemu smo čitali i gledali kroz avanture Ketnis Everdin).

Ovoga puta, The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes predstavlja osiromašeni Distrikt 12, a 18-godišnji Koriolan Snou je njen mentor. Iako je on kasnije postao najomraženiji lik franšize, ovde je uspeo da kombinacijom svoje teatralnosti i političke mudrosti dovede do neočekivane pobede i poštovanje Kapitola. Glavna tema priče je inspirisana čuvenim mitom o Tezeju i Minotauru, u kome Atinjani kao “danak“ kojim bi umilostivili kralja Minosa, na Krit šalju mladiće i devojke. U Igrama gladi, zemlja Panem je podeljena na 12 distrikata sa glavnim gradom Kapitolom, koje distrikte drži u pokornosti tako što odabrane dečake i devojčice svake godine šalju da učestvuju u borbi do smrti, a čije izazove uživo prenosi i televizija. Poslednji preživeli imaće čitavog života beneficije i neprikosnovenu reputaciju pobednika.

Glavne uloge poneli su Rejčel Zegler, Tom Blit i Viola Dejvis, a svetska i domaća premijera su zakazane za 16. novembar, sa odličnom promocijom koja će privuće sve poštovaoce ovog distopijskog univerzuma.

 

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap