Film: Grof Monte Kristo (2024) | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Le comte de Monte-Cristo

Grof Monte Kristo


Književno remek-delo ponovo u igranoj formi.


Evropska, tačnije francuska kinematografija će po pravilu biti uspešna jer se vezuje za književna dela koja se danas smatraju delima opšte kulture. Među njima je jedan od najvoljenijih klasika i jedan od dva najveća romana francuskog pisca Aleksandra Dime, pod nazivom Grof Monte Kristo.

Različiti se kurioziteti vezuju za život i rad Aleksandra Dime. Pre svega, on je ovaj roman napisao nadahnut pričom bivšeg policijskog arhivara Žaka Pušea. Pronašavši njegove dnevnike, uspeo je da kreira pustolovno štivo, dovršeno 1844. godine, koji se odigrava u Francuskoj, Italiji i na ostrvima na Mediteranu, u periodu od 1815 do 1839. godine. Štaviše, počinje neposredno pre takozvanih Sto dana, kako se naziva period između povratka Napoleona sa Elbe i njegovog finalnog poraza kod Vaterloa. 

 

„Moja potraga za pravdom je jedina sila koja me održava u životu.“, Grof Monte Kristo

 

I upravo je ovaj istorijski momenat bio ključan za nastajanje lika Edmonda Dantesa, mladog pomorca koji je na dan svog venčanja nepravedno optužen za napad na Napoleona, uhapšen i osuđen na doživotnu robiju u ostrvskoj tvrđavi. Za druge je ostao zaboravljen, a samo za odabrane bačen u daleke tamnice, bez šanse za pravednim suđenjem. Međutim, sudbina ga navodi na upoznavanje sa čudnim strancem koji ga usmerava na blago na ostrvu Monte Kristo, nateravši ga da se osveti onima koji su ga otrgli od srećnog života. 

Preuzevši titulu bogatog Grofa, uspešno planira odmazdu moćnicima, istovremeno pokušavajući da sazna šta se desilo sa emocijama devojke kojoj je hteo da pokloni svoj život. U ovoj akcionoj avanturi, glavna uloga je pripala mladom Pjeru Nineu (Pierre Niney) koji je maestralno uspeo da dočara stil jednog aristokratskog člana francuskog društva. Čini se da je i sam trejler privukao veliku pažnju, s obzirom na to da se radi o adaptaciji kompleksnog štiva. 

Domaća premijera filma ‘Grof Monte Kristo’ je zakazana za 11. jul, a do tada se uveliko traži karta viška. 

 

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap