Film: Što se bore misli moje (2023) | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Film Milorada Milinkovića

Što se bore misli moje


Poslednji dani jednog od najvoljenijih srpskih vladara.


Definitivno možemo zaključiti da su filmovi o srpskoj istoriji i te kako gledani i poštovani. Zato su od predstojećeg ostvarenja Što se bore misli moje postavljena značajna očekivanja, jer govori o o najpoštovanijem našem vladaru, najmlađem sinu kneza Miloša i kneginje Ljubice – knezu Mihailu Obrenoviću. 

Kako reditelj Milorad Milinković ističe, ovaj politički triler, baziran je na ubistvu kneza Mihaila, kao i događajima koji su prethodili tragediji na Košutnjaku. Iako je smatran velikim reformatorom i donosiocem renesanse, nije bio u milosti velikog broja protivnika. Glavna uloga je pripala talentovanom Draganu Mićanoviću, a njemu su se ispred kamera pridružili i Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Miloš Timotijević, Tamara Krcunović, Aleksandar Srećković Kubura, Zoran Cvijanović, Jana Ivanović, Luka Grbić, Maja Čampar i Stojša Oljačić.

U godini kada se beleži tačno dva veka od njegovog rođenja, kroz film ‘Što se bore misli moje’ upoznaćemo se sa malo manje poznatim detaljima iz Mihailovog života i života stanovnika jedne uređene zemlje. Sa razlogom najpoznatije institucionalno obeležje – njegova statua na beogradskom Trgu republike govori o ogromnom značaju za srpsko društvo. Uloživši veliki trud pri uspostavljanju institucija kulture, prosvete i nauke, uspeo je da pruži i nesebičnu podršku Vuku Karadžiću, Đuri Daničiću, Branku Radičeviću i mnogim drugim reformatorima.

Njegov čin modernizovanja društva mnogima se nije svideo, pa je i njegov atentat, izvršen pod nerazjašnjenim okolnostima, označio kraj jednog zlatnog doba. Važio je za velikog gospodina, čiji su stav, elokvencija i postupci pomogli Srbiji da se nađe na mapi ne samo evropskog kontinenta, već i u sklopu granica novog sveta. 

Premijera filma ‘Što se bore misli moje’ u svim srpskim bioskopima je zakazana za 21. septembar, i već vlada veliko ostvarenje za ovu pre svega istorijsku priču. Nestrpljivi smo da pogledamo pravu sliku o knezu Mihaliu i njegov put slave i potonuća.

Prepoučujemo

13

mart

Prepoučujemo

16

septembar

Prepoučujemo

31

avgust

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2020 | Repertoar RS BlogSitemap