Dušanova kletva | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Vanja Bulić

Dušanova kletva


“Zlo ima hiljadu lica, ali samo jedan cilj.“


Šta je zajedničko Pećkoj patrijaršiji, manastirima Visoki Dečani, Gračanici i ostalim verskim svetinjama? Odgovor je Dušanov zakonik. Knjiga koja je nazvana po jednom od najvećih vladalaca i preporoditelja srpske nacije, postala je u momentu izdavanja bestseler domaćeg autora i novinara, Vanje Bulića. Čovek koji je svoju karijeru započeo na malim ekranima, ubrzo je talenat za živopisno pripovedanje preneo na papir i tako kreirao romane čiji se svaki sledeći nastavak i te kako iščekuje. U centru svih njegovih knjiga se nalazi Novak Ivanović, briljantno inteligentni i pomalo avanturistički novinar koji živi za istinu i pravdu. On zapravo opisuje sve ono za čime mi kao pojedinci težimo, a u domenu je plemenitih osobina i postupaka. Novak ne bi bio potpun bez svoje razumne supruge Suzane i dece koja su na njega povukla gen za misteriju i putovanja za blagom. U slučaju ovog novinara – opasnim putovanjima iza kojih stoje državne tajne i ubistva. I upravo delo Dušanova kletva započinje scenom ispred beogradske Palate pravde u kojoj se naslonjena na spomenik cara Dušana (simbolički) nalazi kesa za đubre i u njoj odsečena ruka.

“Sve sudije da sude, pravo, po zakonu, a ne da sude po strahu od cara.“ Dušanov zakonik

Kao što je većini poznato, pravi Dušanov zakonik čiji se delovi danas bezbedno čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu, propisivao je striktna i stroga pravila ponašanja tadašnjeg društva, kao i sankcije koje su sledile svakom pojedincu ili grupi ljudi. Po ugledu na ovaj sveti spis, formirano je tajno društvo pod nazivom ‘Dušanovi sledbenici’ koje se u Vanjinoj knjizi do detalja pridržava stavki iz ovog zakona. Svaki od ovih sledbenika je nečiji otac, majka, brat, sestra ili prijatelj koji je imao ili poznavao osobu koja je pretrpela torturu pedofila, silovatelja ili ubica.

Saznavši za njih, Novak se odlučuje da svoje putešestvije započne baš u svetinjama koje su na neki način bile povezane sa Dušanom Silnim i njegovom kletvom koja više nije samo mit. Glavni junak ima svoje dileme, trpi zastrašivanja i ucene, ali isto tako ne odustaje kada želi da pronađe istinu u ime onih koji je nisu saznali na vreme.

Da li će se i ova knjiga naći na vašoj “must read listi Laguninih izdanja?

 

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

28

mart

Prepoučujemo

15

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap