Duhovno i kulturno nasleđe manastira Studenica | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Galerija SANU

Duhovno i kulturno nasleđe manastira Studenica


Jedna od najlepših i najupečatljivijih izložbi koju definitivno ne smete propustiti.


Priznajte, kojih izložbi se najviše sećate, a da su ostavile sjajan utisak na vas? Koliko izložbi je na vas uticalo u pozitivnom, emocionalnom, pa čak i duhovnom smislu? Koje sve izložbe ste zdušno preporučivali drugima? Smatra se da je dešavanje pod nazivom Duhovno i kulturno nasleđe manastira Studenica – drevnost, postojanost, savremenost jedno od najlepših u ovoj kalendarskoj godini. I trajaće sve do 31. marta u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.

Na pitanje zašto je toliko jedinstvena, odgovor glasi u njenoj autentičnosti kako bi se na jedan neobičan način obeležilo 8 vekova od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Izabrana je prelepa Studenica, najznačajnija zadužbina Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić. Jedan od najznačajnijih srpskih vladara je zajedno sa svojim sinom Savom (Rastko Nemajić) utemeljio korene i motive Srpske pravoslavne crkve. Ktitor velike Studenice, uspeo je da u duhovnom smislu ispuni ono što je malo drugi ko mogao. Studenica se ne samo u teoriji, već i u praksi smatra najvećim duhovnim projektom u istoriji našeg naroda.

Ova izložba je toliko posebna, jer su u sklopu nje izložene retke dragocenosti koje je teško videti u javnosti. Sam prostor je fascinantno uređen, a pažnja je pružena svakom detalju i predmetu. Bićete u prilici da vidite čuvane Triptihe na kojima je svaka sitnica priča za sebe, toliko da fotografija ne može uhvatiti takav specifičan ručni rad. Originalni novac, ikonopisi i odeća su samo mali deo onoga što vas čeka u ulici Kneza Mihaila 35. Kadionica i krst Svetog Save privlače dosta pažnje, a posetioci će biti oduševljeni i posebnom VR prikazom njegove isposnice koja dan-danas predstavlja veliku turističku atrakciju u Srbiji.

Originalni portreti Stefana Nemanje, Vukana i Rastka su prikazani u svom punom sjaju, a posebni video formati će svim ljubiteljima izložbe dočarati na koji način se stvaraju ovakva umetnička dela.

Ulaz u Galeriju SANU je besplatan, a ukoliko ste u usputnoj šetnji kroz centar grada i želite da kvalitetno potrošite svoje slobodno vreme, znajte da naša prestonica ima šta da ponudi, jer se ovakvo dešavanje ne propušta.

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

17

maj

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap