Film: Dina 2 | Dune: Part Two (2024) | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Dune: Part Two

Dina 2

Režija: Deni Vilnev


Drugi deo ove naučno-fantastične priče nam kuca na vrata.


Futuristički filmovi spadaju u posebnu kategoriju koja je usmerena ka specifičnoj publici. Za razumevanje ovakvih ostvarenja u najvećem broju slučajeva najčešće je potrebno da se pročitaju istoimeni romani kako biste bili u potpunosti upućeni u sve detalje. To se naročito odnosi na umetničko delo (da, baš tim rečima) pod nazivom Dina koji je 2021. godine oborio nekoliko rekorda, a dve godine kasnije uživaćemo i u njegovom nastavku. Stoga, šta je toliko specifično za ovu franšizu?

U režiji kanadskog reditelja Denija Vilneva, Dina je ispunila svačija očekivanja, ali za one nedovoljno upućene, ovo je bio drugi pokušaj filmske adaptacije iz 1984. godine. Štaviše, priča o jednom neobičnom univerzumu nastala je pre pola veka, iz pera američkog pisca Frenka Herberta koji je samo za Dinu nagrađen dvema najznačajnijim nagradama za književno stvaralaštvo u oblasti naučne fantastike – „Nebula“ i „Hugo“. Knjiga ima još pet, podjednako interesantnih nastavaka: „Mesija Dine“, „Deca Dine“, „Božanski car Dine“, „Jeretici Dine“ i „Kapitol Dine“.

Međutim, sama radnja filma ne vezuje se za neko izmišljeno kraljevstvo, već za daleku budućnost – nekih 20.000 godina unapred. I baš kada su ljudi kolonizovali udaljene planete i na njima izgradili složen sistem po svojim pravilima. Zbog lepote predela i neobičnih kadrova, oba nastavka su snimana na različitim lokacijama, uključujući i one u Jordanu, Mađarskoj, Emiratima i Norveškoj.

Podsećanja radi, u samom filmu izmišljenim univerzumom upravlja car Šadam, koji ima maksimalnu kontrolu zahvaljući Sardukarima, zvaničnoj vojsci Carstva. Pored njega, postoje i određene, samostalne dinastije koje upravljaju svojim planetama, pa imamo tako kuću Atreid, zatim kuću Harkonen, a vrlo često se pojavljuju i takozvani Slobodnjaci, nomadi koji žive u skrivenim Utočištima na Arakisu, odnosno Dini. 

U centru dešavanja je takozvani začin – melanž, odnosno supstanca koja se u celom svemiru može naći samo u Dini, a ona produžava život, omogućava putovanje kroz svemir i od njega zavise životi mnogih dinastija.

U drugom delu bićete u prilici da uživate u putovanju Pola Atreidesa, mladića koji je napustio porodicu kako bi porazio neprijatelja koji ugrožava opstanak svih vrsta. Pored talentovanog Timotija Šalamea, njemu će se opet ispred kamera pridružiti i Zendaja, Oskar Ajzak, Rebeka Ferguson, Džoš Brolin, Stelan Skarsgord, Havijer Bardem, Džejson Momoa i ostali protagonisti.

Velika premijera je najavljena za 29. februar, a uvereni smo da će postići planetaran uspeh.

 

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap